Sebestyén Márta 65

Sebestyén Márta65 éves Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész.

Születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja Farkas Ilona révén is, aki zenepedagógus – Kodály Zoltán egykori tanítványa. Édesapja Sebestyén József (1924–2003) kutatóközgazdász, matematikus volt. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban tette le az érettségi vizsgát, ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ám az éneklés miatt félbehagyta tanulmányait.

Világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Állandó fellépő partnere a Bolya-Dongó duó, de gyakran szerepel Andrejszki Judittal, a Gryllus testvérekkel (Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel), a Dűvő Együttessel, a Söndörgő Együttessel, a Vujicsics együttessel, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel is. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, például bolgár, görög, szerb, horvát, japán, baszk, norvég. Az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat.

Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit. Hazánk igazi kulturális nagykövete.

Fent: 
Sebestyén Márta és Andrejszki Judit 2021. április 6-i koncertjén közreműködik Gombai Tamás hegedűművész, Havasréti Pál nagybőgőn és tekerőlanton, Sárközi Áron brácsaművész, Csörsz Rumen István lanton és dudán és Szabó Zsolt viola da gambán.

Helyszín: Hagymaház, Makó

Forrás: Filharmónia Magyarország

További hasonló témájú videók