István, a király (teljes film)

Lehet, hogy nem sokáig marad látható a Nemzeti Filmarchívum által felújított 1984-es filmalkotás (amelyet olyan nagy reményekkel és várakozással fogadtunk azokban az években, mint az enyhülés egyik látható jelét).

A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány.

Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt.

Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik.

István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja „sorsát”. Az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák.