Május 14. mostantól minden évben a walesi-magyar barátság napja lesz

A helyi sörfőzde speciális söre Arany Jánosra emlékezik a wales-i Montgomeryben. Fotó: Magyar Cymru, Facebook

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg.

Az emléktáblát – amely magyarul, angolul és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét – Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Jill Kibble, az alig 1300 lakosú walesi kisváros polgármestere avatta fel.

Az emléktáblán olvasható ismertetés szerint Arany János a balladában azoknak a walesi regösöknek a legendás hősiességét énekli meg, akik 1277-ben, a híres montgomery-i lakomán halált megvető bátorsággal szegültek szembe a Walest leigázó I. Eduárd angol királlyal. Az emléktábla szövege hangsúlyozza azt is, hogy Arany költeménye az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtti főhajtás, a civil kurázsit ünneplő allegorikus himnusz.

Brunner Bálint, az egyik főszervező, a Magyar Cymru walesi–magyar kulturális kezdeményezés alapítója hangsúlyozta: A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál, és ez történelmi pillanat a walesi-magyar kapcsolatokban.

Bejelentette: május 14. mostantól minden évben a walesi-magyar barátság napja lesz.

„Montgomery a vár neve”

Az ünnepségre a walesi kisvárost magyar lobogókkal díszítették fel, az emléktábla avatása után felhangzott a magyar és a walesi himnusz, és elszavalták A walesi bárdokat. Az eseményre a helyi sörfőzde különlegesen palackozott sört is készített, amelynek emblémáján Arany János portréja látható.

A szombat éjszakába nyúló rendezvénysorozatnak számos kulturális programja volt, fellépett mások mellett a walesi határ közvetlen közelében fekvő nyugat-angliai Bristol magyar néptáncegyüttese, és videóüzenetben rögzített üdvözlet is elhangzott Nagyszalontáról, Arany szülővárosából. Este a Walesi-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében koncertet tartottak a helyi Szent Miklós-templomban walesi és magyar zeneművekből, elsősorban népdal- és operarészletekből.

Walesben már a korábbi években is több alkalommal megemlékeztek Arany Jánosról és balladájáról (lásd akapcsolódó információkban).

Kapcsolódó:

Arany-hősök a poggyászban 4. – Montgomery vára Wales-ben

Magyarul énekeltek az Arany-balladából ismert walesi Montgomery lakói március 15. alkalmából

Díszpolgár lett Walesben Arany János

További hasonló témájú videók