Ideért a savas felhő

A Copernikus Atmosphere Monitoring Service kamerájának felvétele

A vulkánkitörésből származó, port, gázokat tartalmazó kénes felhő fölénk is eljutott vasárnapról hétfőre virradóra. A kutatók szerint a gáz koncentrációja nem veszélyes mértékű. A lehulló eső a szokásosnál savasabb tőle, de nem jelent közvetlen veszélyt sem a növényzetre, sem az élőlényekre.

„Ez a hatás hosszú távon valószínűleg sokkal jelentősebb lesz a nagyon nagy magasságokban idővel bekövetkező folyamatok miatt.

Másodlagos kémiai vegyületek képződhetnek, melyek hosszú távú, az éghajlattal kapcsolatos hatásokat eredményezhetnek.

A kitörés egy rendkívül heves jelenség, amely az első becslések és a jelenleg kidolgozás alatt álló modellek alapján úgy tűnik, hogy még legalább két-három hónapig folytatódni fog.

A jelenséget számos földrengés előzte meg, megjósolták, és a lakosságot figyelmeztetni lehetett. A kár óriási. Nagyon nagy mennyiségű hamu került a levegőbe, valamint mérgező gázok, amelyek befolyásolják a levegő minőségét. Klór és bróm került a légkörbe, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a légkörben lévő vegyületekkel, és nagyon nagy magasságban károsíthatják az ózonréteget.

A kén-oxid nagy magasságban a légkörben, más vegyületekkel savakat képez, ami fontos az éghajlat és az ember szempontjából. A légkörben lévő elsődleges vegyületekkel való kölcsönhatásból származó másodlagos vegyületek árnyékolóként működnek, és megakadályozzák, hogy a napsugarak mélyebbre hatoljanak a föld felszíne irányába, így hűtő hatást váltanak ki” – mondta Silviu Gurlui a Transindex portálnak nyilatkozva.

Fotó: Silviu Gurlui román fizikaprofesszor Facebook-oldala – a Transindex.ro portálról

Forrás: Space.com