Daróci Bárdos Tamás zeneszerző

90 éve született Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy, zenetanár, a Szaffi és a Lúdas Matyi zeneszerzője.

2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki munkásságáért. Édesapja Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt.

Zenei tanulmányai kezdetén gordonkázni tanult Zsámboki Miklós, majd Friss Antal növendékeként. Középiskolai tanulmányait a Zenei Gimnáziumban végezte. Ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzés szakon, Szervánszky Endre tanítványaként. 1958-ban kitüntetéssel diplomázott.

1958-tól 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanáraként dolgozott. Ekkoriban már több néptáncegyüttes számára készített feldolgozásokat, táncjáték-kíséreteket. 1961-től 1970-ig a Duna Művészegyüttes karmestereként és zenei vezetőjeként dolgozott. A szolnoki és zalaegerszegi néptáncfesztiválokon több alkalommal is elnyerte a zeneszerzői díjat. 1971-től 1990-ig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető karmestere volt. 1990-től a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet-, zeneirodalom-, és népzenetanára volt. 

A Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a KÓTA tiszteletbeli társelnöke, a Magyar Muzsikus Fórum elnökségi tagja volt.

Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá (vidám ballada), a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában

A felvétel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén készült 2020. november 4-én a székesfehérvári Szent Imre templomban.
Tenor szóló: Horváth István
Narrátor: Adorjáni Bálint
Közreműködik a Primavera Kórus (Karnagy: Horányi Ottília), az Alba Regia Vegyeskar (Karnagy: Kneifel Imre) és az Ars Oratoria Kamarakórus (Művészeti vezető: Pad Zoltán)
Vezényel: Dinyés Dániel

Daróci Bárdos Tamás művét a Vox Insana Kamarakórus adta elő 2015. április 18-án.

Vox Humana Énekkar (vezényel: Sándor Bence); Vác, 2014.10.15.