Az új szöveggyűjtemény aktualitását ugyanakkor az adja, hogy időközben életbe lépett Magyarországon a melegellenes módosításokkal eltérített pedofiltörvény, amely a gyerekek körében tiltja „a homoszexualitását népszerűsítését és megjelenítését”. Nyáry ugyanakkor már korábban is arról beszélt, hogy a fentiek szellemében a világirodalom egy részét el kellene zárni a gyerekektől, hiszen Homérosztól Shakespeare-ig számos klasszikus alkotó művében megjelenik az azonos neműek szerelme. (Hogy ki mindenki kerülne akkor lapátra, arról ebben a válogatásban olvashatsz bővebben.)

Az ősszel megjelenő antológia borítóján mindenesetre egy nagy 18-as karika figyelmezteti majd az olvasót, az alcíme pedig az lesz, hogy Tiltott irodalom. A Corvina Kiadó oldalára most felkerült rövid videóban Nyáry elmondta, hogy közel száz szerző százötven műve került a kötetbe. Kifejtette, hogy az azonos neműek közti szerelem ősi témája a világirodalomnak, és emlékeztetett rá, hogy minden szöveggyűjtemény Szapphóval kezdődik, ezek a művek pedig mindmáig a nők közötti szerelem legszebb példái, de megemlítette az Iliászt is, amelynek Akhilleusz és Patroklosz révén ugyancsak fontos motívuma a férfi szerelem.

Még a törvény elfogadása előtt, nagyjából egy hónappal ezelőtt, amúgy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést rótt ki Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazójára, egészen pontosan a Líra Csoporthoz tartozó egyik könyvesboltra; a Líra Csoport akkor azt mondta, jogi válaszlépéseket fontolgat, ezzel egy időben pedig úgy döntött, hogy a hozzá tartozó könyvesboltok bejáratánál figyelmeztető feliratot helyez el (ez már látható is a fenti videóban):

„Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk.”