Jubileumi Palóc Napok Füleken

KÖZLEMÉNY • Jubileumi Palóc Napok Füleken rangos előadókkal és újdonságokkal!

Színházi előadás, népzenei koncertek, interaktív városi séták, meseelőadások és bábkoncert, operett-előadás, dobshow és esti koncertek várják az érdeklődőket Füleken a négynapos fesztivál alatt. A Palóc Napok és Füleki Városnapok a szlovák, magyar és roma közönségnek egyaránt kínál programokat a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb korosztályig.

Augusztus 12–15. között kettős ünnepet ül Fülek. A Palóc Napok rendezvénysorozata a 30. évfolyamába lépett, s a város első írásos említésének 775. évfordulójáról is megemlékeznek. 

A hagyományos rendezvények mellett több újdonság is színesíti a programot.

A RETOUR Miskolc – Fülek. Mi van a kofferben? határon átnyúló programnak köszönhetően az idei rendezvényen – csütörtökön – a RADOŠINSKÉ NAIVNÉ DIVADLO Pán Strom című vígjátékát élvezhetik a színházrajongók a művelődési központban. Fülek ezzel az előadással tiszteleg a szlovák professzionális színjátszás száz éve előtt. A belépés ingyenes, viszont a korlátozott nézőszám miatt előzetes regisztráció szükséges.

A pénteki ünnepi műsor keretén belül a magyarországi DOBRODA, valamint az 50. születésnapját ünneplő ĎATELINKA zenekar ad koncertet a vmk-ban. Közreműködnek a Rakonca és a Jánošík néptáncegyüttesek. Az ünnepi program része a városdíjak átadása is, melyet a száz éves Pro Kultúra Füleki Férfikar, valamint a Melódia Női Kar előadása színesít.

A RETOUR projektnek köszönhetően a Füleki Városi Művelődési Központ első alkalommal rendez Interaktív városi sétákat, melyek egy-egy állomásánál szlovák és magyar nyelven hallhatnak érdekességeket az adott objektumról. Szombaton a Pincesorról indulva a rozsnyói Actores színház színészeinek kíséretében a gimnáziumot és a városi múzeumot érintve a Várfelső utcáig halad a menet. Egyes helyszíneken Rák Viki színművésznő közreműködik majd. Vasárnap a várból, ahol a Defensores történelmi csoport tart rövid bemutatót, a templomhoz és a városházához látogatnak el a séta résztvevői, majd ismét a Várfelső utcában zárul a városi túra, melyet ezúttal a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar kísér Miskolcról.

A hagyományos programok közül a roma tehetségek csütörtöki műsorblokkjában többek között Lianka Oláhová, RUSZÓ TIBI, a Universal Dance Group és a VÁRKONYI CSIBÉSZEK is fellép a várudvaron. Jana BIALOVÁ „Lények“ című jubileumi kiállátásának megnyitójára ugyancsak csütörtökön kerül sor a Városi Honismereti Múzeum galériájában. Szombat délelőtt a szervezők a családokat várják a várudvarba, ahol a MeseFigurák és az Actores Rozsnyói Városi Színház meseelőadásait tekinthetik meg kicsik és nagyok, valamint sor kerül egy bábkoncertre is Horváth Sára és a Bárányfelhő Kompánia előadásában. Kísérőprogramként a gyerekek a Veled Kerek foglalkozásain vehetnek részt Elek Ányossal.

Nem maradnak el az esti koncertek sem. Ezúttal pénteken a közkedvelt KANDRÁČOVCI ad koncertet a füleki várudvaron, majd szombaton az OCHO MACHO, azt követően pedig a NEOTON Família Sztárjai lépnek a színpadra. A két koncert között a Campana Batucada dobshow-ja szórakoztatja a közönséget. A négynapos kulturális programsorozatot az idén is operett-előadás zárja. Lehár Ferenc CIGÁNYSZERELEM című nagyoperettjét Kállay Bori szereplésével vasárnap este élvezhetik a nézők a várfalak tövében.

A rendezvénysorozat szervezője – több partnerrel együttműködve – a Füleki Városi Művelődési Központ, támogatói a Kisebbségi Kulturális Alap, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat és az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Kisprojekt Alap.

A járványügyi rendeletek értelmében a belépőjegyes rendezvényeket az érdeklődők ELŐVÉTELBEN vásárolt online jegyekkel látogathatják. Az ingyenes programokra való belépéshez ELŐZETES regisztráció szükséges.

Jegyvásárlás, regisztráció és bővebb információk: www.kultura.filakovo.sk, www.facebook.com/msksfilakovo/.

 

További hasonló témájú videók