Rancsó Andrea: A podcast műfajról

Rancsó Andrea A podcast műfajrólRancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke, az értéktár korábbi szakmai alelnöke előadásában „A podcast műfajról” fejtette ki a mondanivalóját a„Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban” címmel tartott képzésen.
Helyszín: MPC – Módszertani Központ, Komárom, Pevnostný rad 3 Időpont: 2021. július 12.

A „Podcast” szó az iPod és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett, a „podcasting” kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. A videóállományokat közzétevő podcastokat szokás „vodcast” néven is emlegetni, amely a „video on demand”, és a „broadcast” szavak összeolvadásából keletkezett.

A számítógépen működő podcastkezelő programok egy része képes ezeket automatikusan átmásolni a csatlakoztatott hordozható médialejátszókra. A legtöbb okostelefon platformra is elérhetőek podcastok közvetlen letöltésére és meghallgatására, megtekintésére szolgáló alkalmazások.


A Mentor Tehetségsegítő Tanács segítségével szervezett képzés foglalkozik az értéktárak, értéktár-mozgalmak és azok adatbázisának bemutatásával, a Kincskeresőkre készített munkák adatgyűjtésének és feldolgozásának módszertanával, valamint igyekszik megismertetni a résztvevőket a podcast műfajjal és a helytörténeti munkák számára használható hang- és video-felvételek készítésével, vágásával, szerkesztésével.

„Ha egy civil szervezet, vagy iskola felfedezi, hogy az értékek és azok megőrzése az oktató- nevelő programon keresztül is illeszkedik az oktatási folyamatukba, akkor az adott intézmény számára tudunk módszertani segítséget nyújtani. A finanszírozást pedig közös erővel kell megoldani pályázati pénzek, önkormányzati támogatások, szponzorok bevonásával. Maga a munkafolyamat az értéktár adatbázisból indul ki, és annak tartalmi bővítése is része a munkának.”

 

További hasonló témájú videók