Haraszti Gyula: Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba

Haraszti GyulaHaraszti Gyula előadása „Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba” címmel hangzott el a „Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban” elnevezésű képzés alkalmával.

Helyszín: MPC – Módszertani Központ, Komárom, Pevnostný rad 3 Időpont: 2021. július 12

Az aranymetszés

Az egyik legismertebb kompozíciós szabály, mely egyensúlyt teremt szimmetria és aszimmetria között, az aranymetszés szabálya. Ha a témát az egyik aranymetszés által kijelölt pontba helyezzük, nagyban befolyásolhatjuk a kép hangulatát, kihangsúlyozhatjuk a témát, dinamikát vihetünk a képbe, de akár egy videóban alkalmazva a szabályt, közelebbinek érezzük magunkhoz a beszélőt. Az aranymetszés egy szakaszt úgy bont két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, ahogyan a nagyobb az egészhez.

Harmadolási szabály

Igencsak el lennénk keseredve, ha a fotóinkat úgy akarnánk megkomponálni, hogy a képelemek elhelyezkedéséhez pontosan kimérnénk a 61,8%-ot. Viszont ez a szám nagyon közel van a 2/3-hoz, ezért úgy járhatunk el egyszerűen, ha a képkockát gondolatban vízszintesen és függőlegesen is három egyenlő részre osztjuk.
Ez a négy vonal négy pontot jelöl ki, ezek lesznek azok a pontok, amelyek segítenek nekünk a komponálásban. Ha ezek közelébe helyezzük a témánkat, az aranymetszés szabályai szerint komponálunk. Szerencsére ezeket a vonalakat a legtöbb fényképezőgép és telefon a képernyőre tudja vetíteni, így nekünk még csak elképzelnünk sem kell.

haraszti.sk

További hasonló témájú videók