Lermontov, a párbajhős

180 esztendeje, 1841. július 27-én hunyt el Mihail Jurjevics Lermontov, az orosz költészet Puskin utáni korszakának egyik legnagyobb képviselője, a Korunk hőse című regény szerzője.

Műveit a szabadság szeretetéről és a zsarnokság gyűlöletéről írta, nem véletlen, hogy a cári hatóságok állandóan üldözték versei miatt. Több alkotása először csak külföldön jelenhetett meg, így járt Korunk hőse című regénye is, amelyet később többször is megfilmesítettek. Az utókor leginkább líráját becsüli, sokan őt tekintik a modern költészet egyik előfutárának.

„A nők! A nők! Ki tudja őket megérteni? A mosolygásuk ellentmond a nézésüknek, a szavuk ígérget és csalogat, a hangjuk eltaszít. Egyszer elfogják és kitalálják legtitkosabb gondolatunkat, máskor nem értik meg a legátlátszóbb célzásokat…” (Korunk hőse)

Videó: ILIA DEMUCKIJ: KORUNK HŐSE – BOLSOJ BALETT 

Pecsorin, a fiatal tisztviselő szenvedélyes kalandokkal kísért utazása a Kaukázus méltóságteljes bércei között. Kiábrándultság és közöny, amellyel hősünk fájdalmat okoz magának és a vele kapcsolatba kerülő nőknek is…

„Adj nekem mindent, az sem elég.” A briliáns adottságokkal megáldott Pecsorin története Mihail Lermontov irodalmi remekművén alapul, amely három külön részben meséli el Pecsorin szívszakasztó árulásait. Valódi hős-e? Vagy olyan, mint bárki más? Jurij Posokov koreográfus produkciója tragikus lírai utazás a Bolsoj előadásában.

__________

Kapcsolódó:

A párbajhős Lermontov

További hasonló témájú videók