Takács András 90 éves

Dr. Takács András néptáncos és koreográfus, néptánckutató és a szlovákiai magyar folklórmozgalom úttörője. Néptáncmozgalmunk megalapozója az első népművészeti seregszemle szervezője.
Takács András január 8-án tölti be a 90-et… Akik személyesen is ismerik Bandi bácsit, tudják róla, hogy még mindig keménykötésű, jó tartású, mokány kis ember, akit valószínűleg csak a születésnapjai emlékeztetnek a korára. 
Születésnapján a Cemadok évfordulójára készített beszélgetéssel köszöntjük.

Bandi bácsi Sajótibán született 1931. január 8-án. A II. világháború után se szülőföldje, se szülőháza, se állampolgársága, se magyar iskolája nem volt, Magyarországra szökdösött, ha tanulni akart. 1947 februárjában Miskolcra került, ott népi kollégistaként belecsöppent a néptáncba és a néprajzba, ezzel az élete szerencsés fordulatot vett, már tudta, mit szeretne csinálni. 1950-től ő is a komáromi magyar gimnáziumban tanult, majd a pozsonyi magyar pedagógiai gimnázium esti tagozatán érettségizett (1952), Nyitrán levelező tagozaton magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1966) és ugyanott doktorált (1986).

Takács András legbüszkébb a Népesben végzett munkájára, mert ott Ág Tiborral, később Szíjjártó Jenővel olyan magyar népzenei és táncmozgalmat indítottak el, amelynek az egész csehszlovákiai magyarságra való kisugárzó hatását a szervezet beszüntetésével sem lehetett már megakadályozni. 2004-ben önálló kötetben is beszámolt a Népes zenei, táncos kulturális mozgalomról.

Százéves a szlovákiai magyar közösség – Hetvenéves a Csemadok (1)

Gombaszög 60 – A gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély története

Zselíz 2016 • Pajta, nyílj ki! – PaedDr. Takács András előadása

Takács András néptánckutató, koreográfus 85 éves

Takács András néptánckutató, koreográfus 84 éves

Fejezetek a Csemadok történetéből

Takács András: A legkisebb fiú vándorlásai

Díjak, elismerések (válogatás)

  • A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Életfa-díja (1998);
  • A Szlovák Köztársaság Kormányának Ezüstplakettje (2001);
  • Pro Probitate – A Helytállásért Díj (2006);
  • Lekenye település díszpolgára (2009);[2]
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011)
  • Martin György-díj (2018)

További hasonló témájú videók