A Donald Trumpot támogató tüntetők betötrek a Capitoliumba

CapitoliumbaA Donald Trumpot támogató tüntetők betötrek a Capitoliumba, hogy megakadályozzák az elektori szavazatok összeszámolását. Ekkora felfordulást még az Egyesült Államok nem ért meg…  

Rendőrök védik a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő kritikus állapotban van, miután meglőtték. A későbbi jelentések szerint a kórházban életét vesztette. Egy fiatalember a 10 m  magas állványról leesve szenvedett súlyos sérüléseket, őt is kórházba szállították. A TV kommentátorok belföldi terrorizmusként értékelték az eseményeket.

 

Mitt Romney

Mitt Romney republikánus szenátor, aki elítélte az elnökválasztáson a választók akaratának felforgatására irányuló GOP-kísérleteket, szerda este közleményt adott ki, amely azt a szöveget tartalmazta, amelyet az Egyesült Államok Szenátusában mondott el a Capitoliumban a zavargások kitörése előtt.

„Ma egy önző ember sérült büszkesége és támogatóinak felháborodása miatt gyülekezünk, akiket az elmúlt két hónapban szándékosan félretájékoztatott, és ma reggel tettre késztetett. Ami ma itt történt, az Egyesült Államok elnöke által felbujtott felkelés volt. Azok, akik úgy döntenek, hogy továbbra is támogatják veszélyes játékát azáltal, hogy kifogásolják a legitim, demokratikus választások eredményeit, örökre bűnrészesnek tekinthetők ebben a demokráciánk elleni példátlan támadásban. Emlékezni fognak rájuk az amerikai történelem ezen szégyenteljes epizódjában betöltött szerepük miatt. Ez lesz az örökségük.”

– mondta Romney.

Amíg Washington DC-ben a Capitoliumban a képviselők összeültek, hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét, a főváros utcáin Donald Trump több tízezer híve tartott az elnök melletti szimpátiatüntetést. Trump arról beszélt előttük, hogy harcolni fog az elnökségért, és elcsalták a választást. Valójában erre nincs bizonyítéka, de a hívei így is arra kérték a republikánus képviselőket, hogy ne fogadják el az eredményt. Az ülésre érkezők közül többeket körülvettek és számonkértek – videó is készült arról, ahogy az indianai republikánus szenátor, Todd Young magyarázza: ő is szerette volna, ha Trump marad az elnök, de a törvények fontosabbak, mint a vélemények.

A Capitolium

A Capitolium (ejtsd: kapitólium, angolul United States Capitol) az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye. Washingtonban van (Columbia Kerület), a Capitolium-dombon (Capitol Hill), a National Mall nevű nagy park keleti végén. Az amerikai nép és az amerikai törvényhozás szimbóluma, egyúttal egy jelentős amerikai művészeti kiállításnak is otthont ad.

Karl Racine, a Kolumbiai Kerület főügyésze felszólította Mike Pence alelnököt, hogy a kormányt hívja össze és hivatkozzon az alkotmány 25. módosításra, amely lehetővé teszi, hogy  Trump elnököt visszahívhatják hivatalából.

Estére a Twitter deaktiválta Trump Twitter-fiókját az újabb erőszakhullám megelőzése érdekében

További hasonló témájú videók