Fazekas Mihály (1766–1828)

Lúdas Matyi
Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály (Kallós Ede alkotása, 1940)

255 éve született Fazekas Mihály író, költő, botanikus, a Lúdas Matyi írója, a debreceni Füvészkert tervezője.

Fazekas Mihály neve általában fő művét, a Lúdas Matyit idézi fel az olvasók tudatában. Kétségtelen, hogy ezzel a nevezetes elbeszélő költeménnyel írta be nevét irodalomtörténetünkbe, és ez az a műve, amelyet az iskolába járt emberek ismerni szoktak. De Fazekas Mihály valójában több, mint a Lúdas Matyi költője. Annak a Debrecenben kivirágzó irodalmi kultúrának, amely a felvilágosodásból vezetett a romantika felé, Csokonai után ő a legjelentékenyebb alakja, és még a hazai tudománytörténetet sem lehet úgy elmondani, hogy kimaradjon belőle Fazekas Mihály, a botanika tudósa, a hazai növénytan tudományának egyik fontos előfutára. De ha történetesen nem ő írja a Lúdas Matyit, és Diószegi Sámuellal nem ő írja meg a Füvészkönyvet, nem nagyszámú versével mégis fontos alakja volna a XIX. század első negyede hazai költészetének, akit egyben-másban a romantika, majd Petőfi népiessége elindítójának is tekinthetünk.

Fent: XX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál – Lúdas Matyi • A kassai Csiribiri drámakör előadása: Lúdas Matyi (pódiumjáték). Rendezte: Fedor Elek Erika.

Lent: A 41. Duna Menti Tavasz ezüstsávos minősítésű versenyelőadása. Ludas Matyi (Fazekas Mihály meséjének feldolgozása), előadja a Tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Kincskeresők Színjátszó Csoportja, rendezte Mészáros Piroska és Okos Zsuzsanna.

Kiemelt kép: Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály (Kallós Ede alkotása, 1940)

További hasonló témájú videók