Trumpék délben elhagyják a Fehér Házat

Ma ér véget Donald Trump négyéves elnöki ciklusa, és ma este fogják beiktatni Joe Bident, az USA 46. elnökét. Maga a beiktatási ceremónia 17:30-tól indul. A himnuszt Lady Gaga fogja énekelni, a program házigazdája Tom Hanks lesz és Jennifer Lopez is fellép majd.

Felső videónkban elismételjük az Amerikai Egyesült Államok választási rendszerének főbb jellemzőit, annak szándékával, hogy érthetőbbé tegyük a szembenállás lényegét.

Az FBI átvilágítja nemzeti gárda mind a 25 ezer azon tagját, aki részt vesz majd Joe Biden beiktatásának védelmében. A fokozott aggodalmakat az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump hívei megostromolták a Capitoliumot, és a zavargásokban több ember meghalt.  Mivel ezek az események nagyon megosztották az amerikai közvéleményt, a szövetségi ügynökség egy esetleges bennfentes támadást akar ezzel elhárítani. A nemzeti gárda ugyanis nem hivatásos katonákból, hanem rendvédelmi feladatokra kiképzett civilekből áll, akiket csak szükség esetén mozgósítanak.

A hagyományok szerint a leköszönő elnök január 20-án a Fehér Házban szokta fogadni a következő elnököt, ahonnan együtt mennek át a Capitoliumhoz a beiktatásra.  Trump azonban kijelentette, hogy nem hajlandó fogadni Bident, és a beiktatási ceremónián sem fog részt venni. A leköszönő elnök várhatón magyar idő szerint délután kettő óra után fogja elhagyni Washingtont, hogy a beiktatás alatt már floridai rezidenciáján lehessen.

Melania Trump búcsúvideót tett közzé Twitter-oldalán:

»Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az Egyesült Államok first ladyjeként szolgálhattam.”

A first lady beszédében köszönetet mondott a katonáknak, a rendvédelmi erőknek és a koronavírus elleni harc frontvonalában harcolóknak az áldozatos munkájukért, és kitért a „Be Best” („Legyél legjobb”) elnevezésű, iskolai bullying elleni kampányára is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, „legyetek lelkesek mindennel kapcsolatban, amit csináltok, de mindig emlékezzetek, az erőszak sosem megoldás.”

Mielőtt a Trump-házaspár elhagyná a fővárost, egy búcsúztató ceremónián vesz majd részt a Washington határában lévő Andrews légitámaszponton, ahol az Air Force One-t is tárolják. 21 ágyúlövés kíséretében búcsúzik majd a leköszönő elnök. A kiküldött meghívók szerint a vendégeknek még napkelte előtt, legkésőbb helyi idő szerint negyed nyolcig, azaz háromnegyed órával a ceremónia előtt kell megérkezniük a légitámaszpontra. Az eseményre tilos lesz bevinni bármiféle lőfegyvert és robbanószert, valamint kötelező lesz a maszkviselés. 

Kiemelt kép forrása: https://slate.com/

(Visited 48 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: