A Zeneakadémia tervezője: Korb Flóris

90 éve hunyt el Korb Flóris építész. Berlinben szerezte meg építészdiplomáját, majd hazatérve Hauszmann Alajos irodájában szerzett gyakorlatot. Az ott töltött tizennégy év alatt több nagyszabású projektben, így a New York-palota és az Igazságügyi Palota (a mai Néprajzi Múzeum) tervezésében, valamint a Budavári Palota bővítésében is részt vett.

Ezekben az években ismerkedett meg Hauszmann tanársegédjével, a szintén Berlinben tanult Giergl Kálmánnal, akivel 1893-ban társult, együtt olyan épületeket létrehozva, mint a Ferenciek terén álló, tévesen Klotildnak és Matildnak hívott Klotild-paloták (1899–1902), a szintén a térre néző Királyi Bérpalota (1900–1901), a régi Zeneakadémia (1904–1907), az Állami Főgimnázium (ma a Szent István Gimnázium épülete, 1906–1909),vagy épp a Vörösmarty téri Luxus Áruház (1911).

Ezúttal azonban egy kevésbé ismert, korai művüket, az első szecessziós épületükként ismert  Kemény-Morlin-bérházat (Kossuth Lajos utca 10.) vesszük szemügyre, ami a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület vezetője, Dr. Morlin Imre és Kemény Gusztáv bankár megbízása alapján 1897-1903 között készült el.

A New York Kávéház ma inkább turista látványosság, ahol sokan még budapestiként sem jártak soha, pedig egy időben nemhogy magyarok törzshelye volt, hanem egyenesen az irodalmi élet középpontjaként tartották számon. Apalota felépítésére egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company adott megbízást Hauszmann Alajosnak, aki Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg az 1894. október 23-án megnyitott négyemeletes, eklektikus stílusú palotát és a földszintjén helyet foglaló kávéházat. A külső szobrok és szobordíszek, a kávéházi portált koronázó tizennégy faunalak Senyey Károly műve.

Kapcsolódó:

Ismeretlen Budapest: A városi autópálya két szomszédos épülete akár Amszterdamban is lehetne

Szecessziós üvegablakok a klinikán