Vad Szigetkoz – A szárazföldi delta

Magyarország nyugati kapujában felgyorsult az idő: szélerőművek, autópályák, nagyvárosok, ipari parkok mindenütt. Valami azonban megbújik közöttük. Egy hatalmas hordalékkúp apró falvakkal, erdőkkel, folyóágakkal, aminek az egyik felén terül el a mai Szigetköz.

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát az Alpok és a Kárpátok szorításából kilépő Duna hozta létre. A síkságra érő folyó széles ágakra szakadt, ahol egyedülálló élővilág alakult ki. Napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. A döntő változást húsz évvel ezelőtt a folyó elterelése és a bősi vízerőmű építése hozta. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát?

A gyártók a járvány idejére ingyenesen elérhetővé tették természetfilmjeiket. Nézzék meg, amíg lehet, kalandozzanak virtuálisan a természetben!

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013)

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen.

Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát?

Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, s egyben lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak. A holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be. A nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő… A többszörösen díjnyertes természetfilm két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán, a narrátor Szersén Gyula.

Forrás: NatFilm Hungary Ltd.