170 éve született Jászai Mari (némafilmen)

Mindig az egész darabot ismerte, nem csak a saját szerepét. Kiválóan megtanult görögül, németül, angolul és franciául, Ibsen John Gabriel Borkman című darabját az ő fordításában játszotta a Nemzeti társulata. Számos alkalommal adott önálló estet, 1914-ben két korai némafilmben szerepelt. 

Petőfi nagy rajongója és Széchenyi István csodálója volt, szilveszterenként felkereste Petőfi kiskőrösi szülőházát, hogy verseivel emlékezzen a költőre. 
Utálta a képmutatást, túláradó temperamentuma, életszomja szenvedélyes kapcsolataiban is kifejezésre jutott, hősnő volt a hétköznapi életben is. Szerelme volt hosszabb-rövidebb ideig a költő Reviczky Gyula, a fiatal író Szomory Dezső és a festő Feszty Árpád is.
 

„Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem. Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindig a föld felé húzott.”

„Az élet célja: az élet. Nagyon élni, jól, rosszul, ahogy jön, és ahogy az ember hajlamai akarják.”

 

Jászai Mari mozgóképen

A tolonc tekercsei évtizedekig a New York-i Magyar Ház pincéjében álltak, mielőtt néhány éve hazakerültek. Különösen értékes ritkaságról van szó: az alkotás a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjának, Jászai Marinak egyetlen, Kertész Mihálynak, a Casablanca rendezőjének pedig legkorábbi fennmaradt filmje.

A történet röviden: Angyal Liszka nagybátyja temetése után otthagyja Torockót és a városba megy cselédnek a Kontra családhoz. Súlyos terhet cipel, édesanyja megölte édesapját, aki féltékenységével gyötörte feleségét. Az asszony, Ördög Sára 16 évvel ezelőtt tettéért börtönbe került, senki sem tudja él-e még. Liszka sorsa is nehézzé válik a városban. Kontráék fia beleszeret, és ezért gazdaasszonya szeretné eltávolítani a lányt a házukból. Lopással vádolja, és visszatoloncoltatja a falujába. A megszégyenült Liszka öngyilkosságra szánja el magát. A kocsmába megy, hogy italba keverve vegye be a mérget. Ott megismerkedik egy különös öregasszonnyal, akiről kiderül, ő ördög Sára, Liszka édesanyja, aki büntetése lejárta után érkezett vissza a faluba…
 
Kapcsolódó:

Jászai Mari nagysága és szomorúsága

90 éve ment el Elektra

A megkoszorúzott • Kocsis István Jászai Mari című monodrámáját a Gárdonyi Géza Színház mutatta be.

Küzdelem, ádáz harc a minőségért, a művészet, az emberi alkotás értékéért. Példafelmutatás. Igazgatók, pályatársak, ellentmondásos élethelyzetek színpadon, próbán, előadásokon, a magánéletben. Tragikus erőmegfeszítés a „jó ügy” érdekében. Egyetlen életlehetőség a minőség, az érték megteremtése, és felmutatása: ez Jászai Mari – a megkoszorúzott – életpéldája.
Kocsis István monodrámája rendkívüli lehetőség vallani színészetről, a színházról, a színész-művészsors színes pokláról.

Jászai Mari: BODOR NÉMETI GYÖNGYI

Rendező: BLASKÓ BALÁZS
Díszlettervező: BÉNYEI MIKLÓS
Jelmeztervező: MOLNÁR GABRIELLA
Az EGER TV felvétele

 

További hasonló témájú videók