Kisebbségvédő jogalkotási modellek külföldön

Nemzeti kisebbségek jogait védelmező jogalkotási modellek címmel rendezett nemzetközi konferenciát Bukovszky László a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa Pozsonyban, 2020. február 18-án. A második panelbeszélgetés témája: A nemzeti kisebbségek jogait védelmező, külföldön működő jogalkotási modellek.

Résztvevők:
A szlovák/angol nyelvű beszélgetést Petőcz Kálmán politológus, a szlovák kormány Emberi Jogi Tanácsának civil alelnöke vezette.

Előadások:

A nemzeti önkormányzatok rendszere Magyarországon – jogi keret és gyakorlatAlžbeta Hollerová Račková / Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Magyarország. A pozsonyi Komenský Egyetem újságírás szakán végzett, a Ľudové noviny volt főszerkesztője, az OSZÖ Kulturális Bizottságának korábbi tagja (1998–2006), az OSZÖ jelenlegi elnöke.

Nemzeti kisebbségek Bosznia és Hercegovinában – Helyzet, jogállás és a jogok védelme a Szerb KöztársaságbanMaja Kremenović (Szerb Köztársaság Nemzetiségi Tanácsa).

A nemzeti kisebbségek-nemzeti közösségek kisebbségi jogai védelmének modelljei a Vajdaság Autonóm Tartományban • Milinka Hrćan, a Vajdaság Autonóm Tartomány Nemzeti Kisebbségek Titkárságának soros segédhelyettese. 

A nemzeti kisebbségek státusának és jogainak koncepciója Európában (Koncepcie postavenia a práv národnostných menšín v Európe) • René Petráš, a Cseh Köztársaság Kisebbségi Kormánytanácsának tagja.

___________

Kapcsolódó:

Kisebbségi jogok – Petőcz: Minőségi váltás történt, amit értékelni kell!

 

További hasonló témájú videók