Mit rejt az éjszaka – 13 000 éjjeli lepke Galántán

éjjeli lepkeA Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében tavasszal a Galgóci Honismereti Múzeum tekintélyes éjjeli lepke gyűjteményét állítják ki, amellyel a természet- és állatkedvelők érdeklődését szeretnék felkelteni. A Mit rejt az éjszaka című kiállításon több mint 1200 fajta s több mint 13 000 darab, Szlovákiában honos éjjeli lepkét láthatnak a látogatók.

A kiállítás lehetőséget nyújt az entomológus hivatás megismerésére is. A megnyitóra 2023. március 8-án, szerdán 17:00 órakor kerül sor. A kiállítás 2023. április 26-ig tekinthető meg.

A Mit rejt az éjszaka c. kiállításon a Szlovákiában honos éjjeli lepkék terjedelmes kollekciója lesz látható, melyet 46 éven keresztül gyűjtött Ladislav Miško, Újvárból származó lepkegyűjtő és tenyésztő. Az ő gyűjteményét vásárolta meg 2021-ben a Galgóci Honismereti Múzeum.

A Galántai Honismereti Múzeum azzal a céllal kölcsönözte ki ezt a lepkegyűjteményt, hogy a természettudományt önmagában is bemutassa, hiszen ez a szakterület elenyésző mértékben van
képviselve a galántai intézményben. További célja a múzeumnak, hogy megismertesse a látogatókat az éjjeli lepkék sokszínűségével és fajbeli gazdagságával. Erre lehetőséget ad maga a jól felépített kiállítás, illetve ezen kívül előadást is szerveznek, az iskolai csoportokat pedig múzeumpedagógiai foglalkozásra invitálják.

A megnyitón részt vesz Mgr. Branislav Varga, a kiállítás kurátora, a Galgóci Honismereti Múzeum entomológusa és zoológiai gyűjteményének kezelője. A megnyitón szintén részt vesz Ladislav Miško entomológus, a gyűjtemény korábbi tulajdonosa.

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.
www.muzeumgalanta.sk/hu/
www.facebook.com/muzeumgalanta

Fent: A Fertő-Hanság Nemzeti Park videója

További hasonló témájú videók