Elhízás, öregedés, fájdalomcsillapítás, demencia, fekete lyukak kutatóit díjazták

Három kategóriában – alapvető fizika, élettudományok és matematika – díjazták a kutatókat a tudományos Oscarként is emlegetett Breakthrough-díjjal. A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. 

A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Tavaly a kínai Tencent vállalat vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz. A díjhoz járó szobor egy toroidot formáz, hasonló alakot ölthetnek a fekete lyukak, illetve a körülöttük lévő gáztömeg.

A 2020-as élettudományi Breakthrough-díjat Jeffrey M. Friedman, F. Ulrich Hartl, Arthur L. Horwich, David Julius és Virginia Man-Yee Lee kapták. 

Friedman, a Rockefeller Egyetem és a Howard Hughes Egészségügyi Intézet szakértője egy új endokrin rendszert azonosított, melyen keresztül a zsírszövetek hormonális jeleket küldenek az agyba, a táplálkozás szabályozására. A kutató régóta vizsgálta az elhízás biológiai alapjait, terápiája segítségével a cukorbetegség egy ritka, de rendkívül veszélyes típusát, a lipodisztrófiát kezelik.

Hartl, a Max Planck Biokémiai Intézet munkatársa és Horwich, a Yale Orvostudományi Iskola kutatója a molekuláris chaperonok a fehérjehajtogatás, illetve a protein-aggregáció szabályzásában betöltött szerepét ismerték fel. Ez kulcsszerepet játszik abban, hogy a sejtek elláthassák funkcióikat. Ahogy öregedünk, a chaperonok működése lassulhat, ez pedig számos rendellenességet, például daganatos és idegrendszeri megbetegedéseket idézhet elő.

Julius, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem szakértője a fájdalomérzet hátterében álló molekulákat, sejteket és mechanizmusokat térképezte fel. A kutató többek közt azt is felismerte, hogy a chili és a mentol ugyanazokat a receptorokat aktiválja, amelyek a hideg és a meleg érzetéért is felelnek. Munkája nyomán új típusú, a krónikus fájdalom csillapítására szolgáló, nem opioid típusú gyógyszereket fejlesztenek.

Man-Yee Lee a Pennsylvaniai Egyetem munkatársaként jött rá, hogy a TDP43 fehérje aggregációja figyelhető meg a frontotemporális demencia és az amiotrófiás laterálszklerózis esetében, illetve hogy az alfa-szinuklein protein különböző típusai az egyes sejtekben Parkinson-kórt és multiszisztémás atrófiát okozhatnak. A felfedezései szintén új típusú gyógyszerek fejlesztését teszik lehetővé ezen súlyos betegségek leküzdéséhez.

__________________

Alapvető fizika kategóriájában a fekete lyuk első képeinek készítőit díjazták

A fekete lyukról alkotott első képek készítőit, az Event Horizon Teleszkóp kutatócsapatának munkáját ismerték el csütörtökön a Breakthrough-díjjal.

Az Event Horizon rádióteleszkóp-hálózat 347 tudósból álló nemzetközi kutatócsoportja Shep Doeleman amerikai csillagász vezetésével árpilis 10-én mutatta be a Szűz galaxishalmaz M87 óriásgalaxisa középpontjában elhelyezkedő fekete lyukról készített felvételeket, melyeken lángoló narancsvörös fénykörrel körülvett sötét kör alakú képződmény látható.

A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal.

„Éveken át mondtam az embereknek, hogy lesz képünk egy fekete lyukról és mindig azt válaszolták, hogy majd elhiszik, ha látják” – mondta Doeleman.

__________________

Matematikából Alex Eskin (University of Chicago) a kitüntetett.

A díjakat november 3-án adják át a kaliforniai Mountain View-ban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Ames kutatóközpontjában.

 

Források: National Geographic, Twitter, Breakthrough