Kiállításmegnyitó: Mátyás király várai

Hunyadi Mátyás születésének 575., illetve trónra lépésének 560. évfordulójára emlékezve a 2018-as esztendő Magyarországon Mátyás király-emlékév volt. Ennek kapcsán született a Mátyás király várai című kiállítás, amely augusztus 22-től a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat fenntartása alatt működő Galántai Honismereti Múzeumban látható, és a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködve valósul meg. A kurátor Buzás Gergely régész, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója.

A kiállítás öt nyelven: magyarul, németül, angolul, szlovákul és románul mutatja be I. Mátyást, rezidenciáit, palotáit, a reprezentatív uralkodói székhelyeket. Mátyást (1443-1490) művelt és felvilágosult uralkodóként tartják számon, neki köszönhetően terjedt el Magyarországon a humanizmus és a reneszánsz. 1465-ben Pozsonyban Universitas Istropolitana (Academia Istropolitana) néven ő alapította meg az első egyetemet a mai Szlovákia területén.

Ugyanakkor hódító hadjárataival is nagy tekintélyt vívott ki magának, amelyet katonai stratégaként meg kellett tartania. Ezért a várak, paloták Mátyás számára nem csupán az
otthont jelentették, hanem méretüknél, díszítésüknél fogva a hatalmát, gazdagságát is jelképezték.

A kiállítás felvonultatja a királyi rezidenciákat, a stratégiailag és történelmileg fontos helyszíneket, de igyekszik teljes képet adni a 15. század társadalmáról is – bemutatja a nemesség, az alattvalók, az egyház életét. Mindezt virtuális rekonstrukció, illetve makettek segítségével teszi szemléletessé, és hozza közelebb korunk emberéhez.

Egy rajzversenyt is meghirdetett a múzeum a tárlat kapcsán. A beérkezett munkákból kiderül, milyennek képzeli a középkort az ifjabb generáció. A kiállításmegnyitó 2019. augusztus 22-én (csütörtökön) lesz 16 órakor, a Galántai Honismereti Múzeumban. A tárlat – melyen a győztes rajzok is megtekinthetők – október 18-ig látogatható, a standard nyitvatartási időben:
kedd-péntek 9:00-17:00, szombat 13:00-17:00.

A sajtóhírt írta: Mgr. Erika Slobodová, a Galántai Honismereti Múzeum történésze

További hasonló témájú videók