A holnap (a) markában…

A valódi Ironman, Elon Musk tegnap közzétette az újkor legbriliánsabb rakétaelkapó hadműveletét. Nem, nem a James Bond-filmekből van a jelenet, hanem Musk saját Twitter-profiljáról:

Az űrből visszahulló Falcon-rakéta egy darabját egyszer már elkapta a SpaceX hajója, de most szépítettek a műveleten – írja a HVG.

A korábbinál is sokkal nagyobb sikert könyvelt el a SpaceX űrvállalat egy hajója: a vízi jármű megint elkapott egy visszahulló rakétadarabot, de a mostani (szinte) a háló közepén landolt.

Az Elon Musk-féle űrprogramhoz tartozó hajón egy hatalmas háló található, hogy a kilövések után visszaérkező orrkúpot befogja, mielőtt a szerkezet a vízbe hullik. Az elemet le lehet gyártani, vagyis alapvetően pótolható, ám rendkívül drága: ez az „aprócska” rész is 6 millió dollárjába kerül a vállalatnak, amit értelemszerűen nem akarnak mindig kifizetni.

A művelet most június végén sikerült először, a rakéta mindaddig a vízbe hullott. Ezzel az a gond, hogy a sósság miatt a borítás gyorsan károsodni kezd, így a hajó legénységének nem csak ügyesen kell kormányoznia, az idő is sürgeti őket. A rakétán ejtőernyő található, amely valamelyest lassítja a szerkezet zuhanását, megállítani azonban nem tudja.

Elon Musk hónapokkal korábban tett nyilatkozatában úgy fogalmazott, a kilövéssel kapcsolatos kísérletek egyik fontos szabálya, hogy a költségeket, ahol csak lehet, minimalizálni kell.

További hasonló témájú videók