Bettes István 65

„Fáradhatatlan muzsikus, akinek egyes-egyedül a zenére van gondja – mondta róla Csanda Gábor. – Számos könyvet muzsikált össze, ezek közül kiemelkedik a harminc esztendő költői termését összefogó, a Kalligramnál 2007-ben kiadott Égtengerúsztató című, mely egyben verseinek recepciójából is válogatást nyújt. Az jellemző rá, a kötetre és a szerzőre is, hogy fogékony a szómágiára. Ennél már csak a szótagmágiára fogékonyabb, és még inkább a betű- és hangmágiára, mondok is egy példát a betűre: készülő verseskönyvének kéziratát egy ruzsinói kávéházban lapozgattuk át, de még mielőtt beléptünk és letelepedtünk volna, Pista rámutatott az ajtó fölötti cégtáblára, amelyet én sosem olvastam volna el, mert észre se vettem: Bottles, ez a kávéház neve, s ő kijelentette: ez jó helynek ígérkezik – a B rendben van, e is van benne, ott a két té, a nevemen szólítanak.”*

_____________

A Tompa Mihály Országos Verseny XXV. évfolyamának döntőjén a III. kategória versmondói között indult 2016-ban Greman Dorka (Madách Imre MTNY Gimnázium, Somorja). Bettes István: Mijelgetve-májolgatva című művének részletét adta elő. Ezüstsávos minősítéssel végzett. 

Kamera: Huszár László

_______________

2011-ben Krausz Tivadar így méltatta Bettes István életművét:

Az irodalmi sátorban a hazai irodalom krémje ült egy asztalnál. Jobb oldalt az epika képviseletében Szalay Zoltán, akit a Nyelvjárás és A kormányzó könyvtára című regényeiről ismerhetünk, az ő balján pedig a Kalligram Kiadó vezéregyénisége, Szigeti László. Velük szemben, vagy inkább oldalt, a líra táborából Bettes István, a szlovákiai magyar költészet ikonja, akivel Krausz Tivadar költő beszélget. Nem rendhagyó irodalmi estről van itt szó, a költészet és a nyers fizikai erő csap össze.

A felvétel 7. Percében és 44. másodpercben Krausz egyenesen megkérdezi Bettestől: „Most akkor hogyan képzeled, addig iszol, amíg meg nem halsz, vagy két-három ilyen könyvet megírsz még, mielőtt ez bekövetkezik?”

A kalandos életű Bettes Istvánról ugyanis tudva levő, hogy a bohém életvitele mellett, a magyar lírai nyelv egyik megújítójának is tekintető. Égtengerúsztató című kötetében harminc év verseit gyűjtötte össze. Verseit leggyakrabban a dekadenciával jellemzik, ugyanakkor szövegeinek legszembetűnőbb tulajdonsága a hömpölygő, igazi líraiság. Az egyedi irodalmi „PÖRformensz” a 10. perc, és 3. másodpercnél éri el tetőpontját. Krausz egycsapásra megmutatta, hogy mire számítson, aki a költészet ellensége.

A felvétel végén Saróka Liliána verséneklőt hallhatjuk, illetve életképet láthatunk a tájfutás kezdetéről. (Czímer Gábor)

A hangya kalandja a Kicsi Hang előadásában, 2011:

______________
Videó: Bettes István 2011-ben a Vörösmarty téren új verseskötetéből olvasott fel nézőinknek. A kamaszoknak szánt kötet illusztrátora Nagy Zoltán képzőművész, szerkesztője Kulcsár Ferenc, kiadója a Lilium Aurum.       

Fotó: Prékop Ivett, rozsnyovidek.sk

*Szöveg forrása: Új Szó

______________
Kapcsolódó:

Túl sok a vers mostanában

További hasonló témájú videók