Magyar népi ének tanfolyam Füleken

Korpás Réka: Rimóci szerelmes összeállítás Holecz Istvánné Kanyó Margit repertoárjából

Felhívás • A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indította útjára a Népzenei Műhely elnevezésű programsorozatát, melynek célja a magyar vokális és hangszeres népzene rendszeres oktatásának bebiztosítása. Hat helyszínen (Rozsnyó, Fülek, Ipolyság, Szőgyén, Martos, Somorja) 50 fiatal vesz részt a hangszeres magyar népzene alapjainak elsajátításában, mi több négy helyszínen már a növendékek zenekari formációba való tömörülése is megtörtént. A rendszeresen zajló tevékenységet intenzív képzést biztosító zenész mesterkurzusok teszik teljesebbé. Ugyancsak a Népzenei Műhely keretén belül valósul meg az énekegyüttesekben tevékenykedő fiatalok számára szervezett népiének-tanfolyam is. 2019. február 16-án, Füleken kerül megrendezésre a soron következő szakmai találkozó, melynek lektora Korpás Éva népdalénekes és előadóművész lesz.

A tanfolyam vendége Holecz Istvánné Kanyó Margit rimóci hagyományőrző énekes.

A szervezők 2019. február 13-ig várják a népdalénekléssel rendszeresen foglakozó 8-15 év közötti fiatalok jelentkezését.

Holecz Istvánné Kanyó Margit 1945. május 4-én Rimócon született. A Nógrád megyei palóc népzenei és néptánchagyományok ma élő egyik legjobb ismerője és előadója. Tudását szerencsés módon egy olyan falusi közösségben sajátította el, ahol a népszokások és a folklórhagyomány az 1960-as évekig viszonylag elevenen élt. Táncos párja a népművészeti bemutatókon rendszerint Vincze Ferenc, a népművészet táncos mestere. A rimóci verbunkot és csárdást (nógrádi csárdás) főleg az ő előadásuk alapján ismerhette meg és sajátíthatta el a néptáncmozgalom. Holecz Istvánné emellett a különlegesen gazdag helyi palóc népdalok, népviselet őrzője és továbbvivője is. A rimóci hagyományőrző együttes vezetőjeként sokat tesz a hagyományok helybeli őrzése és széles körű terjesztése érdekében. A Népművészet Mestere díjat énekes és táncos tudásáért 1999-ben kapta meg.

További hasonló témájú videók