Újabb tájegységgel bővült „A szlovákiai magyarság népi tánchagyományai” oktatóvideó-sorozat

népi tánchagyományA Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2021-ben indította el a szlovákiai magyar tájegységeket bemutató oktatóvideó-sorozatát a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok, csoportvezetők és táncosok számára. Ipoly mentén kívül már Csallóköz tánchagyományaival is megismerkedhetnek a néptánckedvelők a már említett online kiadvány segítségével.

Az egyes részek oktató és bemutató jellegű videókból és néprajzi tanulmányokból tevődnek össze. A videófilmeken az archív filmes gyűjtések alapján értelmezett és rekonstruált táncok, illetve azok jellemzői kerülnek bemutatásra. Rövid tanulmányok segítik a további tájékozódást, amelyek egy-egy etnográfiai tájegység táj-történeti és néprajzi jellemzőit, tánchagyományait és hagyományos zenei kultúráját mutatják be, valamint hasznos útmutatást nyújtanak a régió népviseletének színpadi alkalmazása terén.

Az oktatóvideók előkészítésén és kivitelezésén elismert szakmai csapat dolgozik, akik az elmúlt 20 évben behatóan foglalkoztak az adott tájegység tánc-, zene- és viseletkultúrájával. Az alkotók célja, hogy az elkészített oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutatók segítségével könnyebbé váljon a szlovákiai magyarság hagyományos tánckultúrájának oktatása mind a gyermekek, mind a felnőttek részére, továbbá, hogy hosszú távon az elérhető két tájegységen kívül a fennmaradó öt tájegység is bemutatásra kerüljön.

A kiadvány szakmai vezetője Gálik Gábor, állandó szakmai munkatársai Gálik Klaudia, Kisfalusi Renáta, Konkoly László és Baráth Kitti néptáncszakértők, Dr. Agócs Gergely néprajzkutató és népzenei szakértő, illetve Nagy Myrtil viseletszakértő. Ezen kívül minden egyes résznek vannak szakmai felelősei, akiknek a feladata, hogy a táncos bemutatók és egy összefoglaló néprajzi tanulmány formájában átfogó képet nyújtsanak a tájegység táncairól. Csallóköz esetében Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás látta el ezt a feladatot, illetve Konkoly László írta meg a táncok jellemzését.

A szakmai anyagot a Néprajzi Múzeum és a Zenetudományi Intézet alá tartozó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának archív felvételei színesítik, illetve a ma már tánccsoportok vagy magánemberek tulajdonát képező viseletekről készült fényképek, melyeket Kiss Gábor “Gibbó” készített. Ezek összességének, illetve a WeMade kft. professzionális filmprodukciójának köszönhetően válik ez a kezdeményezés széles körben felhasználható, szakmailag megalapozott, de közben élvezhető és érthető szakmai kiadvánnyá, mely az alábbi linken elérhető: tanc.elohagyomany.sk

Farkas József felelős kiadó, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője, szeretné, ha az idei év végén nyilvánosságra kerülne a következő tájegység, a Bodrogköz táncait bemutató anyag is.


Kapcsolódó:

IPOLY MENTE TÁNCHAGYOMÁNYA

  • Százd (MTA Ft.0927)

                   

    Település: Százd [Sazdice]
    Gyűjtés éve: 1976-01-02
    Gyűjtés helye: Százd [Sazdice]
    Gyűjtők: Balogh Márton, Quittner János, Sebők Géza, Ág Tibor, Füri Katalin
    Alkalom: megrendezett filmfelvétel
    Tartalom: csárdás, friss csárdás, Hogy a csibe, leányjáték, falukerülő séta, söprűtánc, lassú csárdás, szakácsnétánc
    – A film tulajdonosa: ELKH BTK Zenetudományi Intézet –

További hasonló témájú videók