Dalí (1904–1989)

A modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Salvador Dalí.

https://youtu.be/q-HAyqUPmeo

___________________

Kiemelt videónk:

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában színes, feliratos spanyol ismeretterjesztő film, 105 perc, 2018 • trailer

  • Főszereplő: Salvador Dalí, Gala Dalí
  • Forgatókönyv: Montse Aguer, David Pujol
  • Operatőr: Ivan Carrero
  • Vágó: Jordi Muñoz
  • Rendező: David Pujol

Január 24-én érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak.

A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk. A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden látható. A film 2019. január 24-én, 18:30-kor és a 20:45-kor kezdődő díszbemutatóján Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa tart felvezető előadást. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik.

____________________

https://youtu.be/054OIVlmjUM

Az Andalúziai kutya (Un chien andalou) 1929-ben bemutatott francia film, melyet Luis Buñuel és Salvador Dalí közösen írt és forgatott. Az első szürrealista filmként tartják számon. A főszerepet Simone Mareuilés Pierre Batcheff játssza.

A film hamisítatlan szürrealista filmalkotás, cselekménye nehezen követhető és értelmezhető. Az első snittben egy férfit (Luis Buñuel) látunk, aki egy borotvát fen, majd átmegy a szomszédos szobába és egy nőnek felvágja a bal szemét. További szürreális jelenetek következnek, amelyeknek hétköznapi szemmel nézve nincs közük egymáshoz: egy férfinek hangyák másznak ki a tenyeréből, az úton egy kislányt, aki egy kezet tart, elüt egy autó, egy férfi két zongorát húz maga után, melyeken külön-külön egy döglött szamár látható, előttük pedig két pap van (az egyiket Dalí játssza). A film végén a két főszereplő boldogan sétál a tengerparton, de a végső kép már a homokba ásva és látszólag halottnak mutatja őket. A jelenetek időben változnak (Nyolc év múlva, Reggeli három óra körül, Tizenhat évvel ezelőtt, Tavasszal), de ugyanazokról a személyekről szólnak.

További hasonló témájú videók