„Ne féljenek a tökéletességtől. Sosem érik el.” • Dalí

003-1600x1040_6357_salvador_dali_s_caravan_3d_surrealism_caravan_picture_image_digital_art1904. május 11-én egy spanyolországi kisvárosban, Figuerasban született Salvador Dalí, a szürrealista festészet egyik legjelentősebb alakja. Dalí az egyetlen olyan művész, akinek tiszteletére életében két múzeumot is emeltek.

A modern művészet sajátos személyisége volt. Stílusa és sajátos világa számtalan alkotót megihletett.

Szülővárosában, Figuerasban rajzot tanult, majd 1921-ben Madridba költözött, ahol barátságot kötött García Lorcával, Barradasszal, Buñuellel és más alkotókkal. Ebben az első alkotói korszakában kubista, metafizikus és realista felfogásban festett, amiről különféle családi portréi és a híres Kenyereskosár tanúskodik.

1929-ben Párizsban telepedett le, ahol kapcsolatba került a szürrealisták csoportjával, majd csatlakozott is hozzájuk. Ebből a korból való vásznaival (A nagy önfertőző, Az emlékezet állandósága) néhány kritikusa szerint legjobb műveit alkotta meg. Ekkor dolgozta ki a maga paranoiás kritikus módszerét, amikor irracionális kényszerképzeteit hagyja érvényesülni, de éber logikával választ közülük.

1940 és 1955 között az Egyesült Államokban élt, ahol megalapozta művészi tekintélyét. Spanyolországba visszatérvén elvonult a nyilvánosság elől.
Egyetlen társa Elena Diakonova (Gala) maradt, aki egykori barátjának, Paul Éluardnak volt a felesége. Ő lett a múzsája, és őt örökítette meg számtalan portrén.

Idehaza legutóbb Kassán láthatták tisztelői Dalí alkotásait (január 21. és március 21. között) a Kelet-szlovákiai Múzeumban.

„A bajuszom két vége radarantenna, melyekkel mindent megsejtek, ami a világban körülöttem történik, és amit az emberek aznap gondolnak.”


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2016/05/51999/trackback/

Most itt van: Home // Képzőművészet, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // „Ne féljenek a tökéletességtől. Sosem érik el.” • Dalí

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma