Cimbalommal a világ körül – Herencsár Viktória koncertje

Herencsár Viktória2017. április 28-án 18:00 órai kezdettel tartják Füleken a Művészeti Alapiskola Koháry téri egykori koncerttermében Herencsár Viktória cimbalomkoncertjét a Füleki Városi Művelődési Központ szervezésében.

 

A világhírű cimbalomművész műsorán saját kompozíciók szólalnak meg crossover (world music) stílusban. A „Cimbalommal a világ körül” című koncerten felcsendülnek koreai, kínai, japán, zsidó és burját népdalok ihlette dallamok, de nem hiányoznak a szlovák vagy magyar népdalkincs egy-egy darabjára született improvizációk sem.

Részlet az újévi nemzetközi cimbalomkoncertből. A felvétel Rákosmentén, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban készült 2014. január 11.-én. Közreműködnek: Herencsár Viktória (cimbalom), Martonosi György (dob), Dely Tercia és Leskó Gábor (tánc).

__________________
Tavaly Bartók Béla születésének 135. évfordulójára emlékeztünk. A világhírű zeneszerző szlovákiai gyűjtéséből a „Sokolička” népdal variációja hallható a műsorban.  Idén a másik magyar zeneóriás, Kodály Zoltán emlékéve van születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. Herencsár Viktória az általa gyűjtött népdalra szerzett variációit is műsorára tűzte „Magyar Fantázia” címmel. A repertoárban egyebek mellett szerepel a XVIII. század végén Lengyelországban élő Jankl rabbi néptánc gyűjteményében található dallamra készült improvizáció is, valamint a cunami látványa ihlette kompozíció japán népdalokkal „Impressziók Fukushimában” címmel.

Dr. Herencsár Viktória egyetemi docens Budapesten született. Három és fél éves korában kezdett cimbalmon játszani. 1974-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 2011-ben művészetek doktora (ArtD) diplomát szerzett, 2013-ban docensi vizsgát tett. 1975-től a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja. 1997-től a Besztercebányai Művészeti Akadémia docense.

2005-ben a Pekingi Kínai Zeneakadémia vendégprofesszorának nyilvánította. Világszerte vendégszerepel szólistaként, zenekari tagként. Magyar és külföldi zeneszerzők írtak számára szóló és kamarazenei műveket.  Szólóhangfelvételein kívül számos hangfelvételen közreműködik szólistaként, kamarazenei partnerként, zenekari tagként.

A koncertek mellett cimbalomtörténeti előadásokat és hangszerbemutatókat is tart külföldön és Magyarországon. 1991-ben a szervezője és házigazdája volt az első Cimbalom Világkongresszusnak, ahol megalakult a Cimbalom Világszövetség, melynek attól kezdve elnöke.

Számos kitüntetésben részesült, többek között az Artisjus Zenei Alapítvány kitüntetése, Magyar Örökség díj, Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Arany Érdemkereszt.

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/04/cimbalommal-a-vilag-korul-herencsar-viktoria-koncertje/trackback/

Most itt van: Home // FELHÍVÁS, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Cimbalommal a világ körül – Herencsár Viktória koncertje

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma