A sajt és a lányka…

prod-marie-harel-cam-250Camemberben élt egy fiatal pásztorleány, Marie Harel, aki sajtokat készített. A francia forradalom idején pont ebbe a kis faluba menekült Charles-Jean Bonvoust abbé, aki tartott a feldühödött nép haragjától. Római katolikus papként megkövetelték tőle, hogy hűséget esküdjön az új köztársasághoz, amire ő természetesen nem volt hajlandó. A sors úgy adta, hogy a pap Marie Harelhez került, aki odaadóan szolgálta. Cserébe jó tanácsokkal látta el és segített neki a sajtok értékesítésében.

Erre emlékeztetett ma a Google, mi pedig utánajártunk…

Útmutatása szerint elkészült az első sajtkorong, amely lágy és nem mindennapi ízvilágú volt. Különlegessége a felületén levő nemes fehér penész. A normandiai falu nevét kapta. Megszületett a ma már világhírű Camembert sajt!

Hogy igaz-e a legenda, azt nehéz megmondani. De ami biztos, hasonló sajtokat már készítettek korábban is normandiai területeken. Valószínű, hogy Marie Harel az abbé segítségével tökéletesítette a receptúrát, és így vált híressé.

A camembert sajtot többféle módon lehet fogyasztani: leggyakrabban magában, friss kenyérrel és szezonális gyümölcsökkel. Könnyen érlelhető is, a franciák calvadosban áztatva szeretik, durvára ledarált dióval meghintve. Nálunk népszerű a rántott camembert is, áfonyaszósszal tálalva. Könnyen olvasztható, így különleges fogások készíthetők belőle. Az angolok ezt a tulajdonságát használják ki. Minden eredeti camembert-re igaz, hogy 11 cm átmérőjű, 3 cm magas korong, súlya 250 g. 1 darab elkészítéséhez 2 liter friss tejre van szükség. A nemes penész legalább két hét alap érlelés után jelenik meg. Kizárólag háncsdobozban hozzák forgalomba. A többi hozzávaló és az elkészítés módja pedig titok.

Az üzletek polcain sokféle camembert sajtot találunk, de az eredeti normandiai az igazi. Íme egy recept, amelyhez nem kell semmi más, csak egy korong sajt, egy-két ízfokozó és hogy stílusosak legyünk, sajtsütő tálka. A camembert beletesszük a tálkába, megszurkáljuk villával, majd a nyílásokba rozmaring és/vagy kakukkfű ágacskákat tűzdelünk tetszés szerint. Meglocsoljuk fehér borral, ízlés szerint megszórjuk frissen őrölt borssal. Lefedjük és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt nem lesz teljesen folyékony. Azonnal tálaljuk!