Elhunyt Ardamica Ferenc író

Ardamica Ferenc
Ardamica Ferenc Szászi Zoltánnal – 2016

2023. augusztus 4-én elhunyt Ardamica Ferenc író, műfordító, újságíró.

Ardamica Ferenc Losoncon született 1941. november 30-án, különböző munkakörökben dolgozott, a hatvanas évek második felétől publikálta novelláit és publicisztikai írásait a szlovákiai magyar lapokban, Magyarországon a Palócföld folyóirat karolta fel. 1970-ben még kiadták első kötetét, ám a normalizáció időszaka alatt hallgatásra ítélte a rezsim. A rendszerváltás után számos novelláskötete, három fordításkötete, regénye, drámai művei, paródiái jelentek meg. Rádiójátékai a szlovák közszolgálati rádió Magyar adásában (ma Pátria) voltak hallhatók.

Ardamica szülővárosában tevékenyen részt vett a rendszerváltás eseményeiben, nem sokkal utána önállósította a helyi lapot, majd pedig alapító főszerkesztőként jegyezte a Nógrádi Szót, később szabadfoglalkozású íróként dolgozott.

Három választási időszakban volt önkormányzati képviselő. Tagja volt a budapesti Magyar Írószövetségnek, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, a Szlovákiai Műfordítók Társaságának, a Szlovák Újságírók Szindikátusának. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2006-ban Aranytollal tüntette ki.

További díjai: a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Nívódíja (1998), Losonc Város Díja (1998), Losonc Város Polgármesterének Díja (2001), A Besztercebányai Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Díja (2005), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2012).

Temetésére a losonci temetőben 2023. augusztus 10-én 14,00 órakor kerül sor.

Fent: A 75. születésnapját 2016. november 30-án ünneplő Ardamica Ferenc első novellája a Hét-ben jelent meg 1962-ben. A saját bevallása szerint azért lett novellista, mert nem volt ideje a hosszabb műfajra. Ardamica Ferencet Szászi Zoltán laudálta. Ezzel a felvétellel emlékezünk a szerzőre és barátra.

 

További hasonló témájú videók