Elfogy a levegő Torontóban

A film egy képkockája

Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjét, az Elfogy a levegőt beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjába. A Discovery szekcióban – egyedüli magyar alkotásként – kapott helyet. A világ egyik legrangosabb szemléjét idén szeptember 7. és 17. között rendezik meg.

A film történetét megtörtént események inspirálták. A főszereplő, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A film nagy részét tavalyelőtt nyáron forgatták Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban. A film szereplői között is több erdélyi színész van, például Skovrán Tünde, Lőrinc Ágnes, Bölönyi Zsolt és Dimény Áron is feltűnik. Rajtuk kívül Krasznahorkai Ágnes és Sándor Soma látható a főbb szerepekben.

A film ezen kívül is számos szállal kötődik Erdélyhez. A szovátai származású Moldovai Katalin a Sapientia EMTE Fotó, film, média szakán kezdte a filmes tanulmányait, majd a Budapesti Metropolitan Egyetemen Mozgóképművész mesterképzésén folytatta. Az ott készült rendezői diplomafilmjét (Ahogy eddig) a 72. cannes-i fesztiválra is meghívták, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

Moldovai Katalin ezzel a drámai történettel „a generációkon átívelő örökségünk mélyére akart hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket.”

Moldovai Katalin első mozifilmje a Magma Cinema, a Spot Film, a Salamandra Film és a Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő november 2-től lesz látható országosan a magyarországi mozikban a Mozinet forgalmazásában.

_______________

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) 1976-ban alapították, és minden évben szeptemberben tartják meg Torontóban. Eredetileg a Fesztiválok Fesztiváljának nevezték, majd 1995-ben átnevezték a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF). 2010 óta a fesztivál székhelye a TIFF Bell Lightbox, egy ötemeletes komplexum, melyben a filmvetítéseket rendezik. A TIFF Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiváljává nőtte ki magát az évek során. Ma már a szakma minden jeles képviselője részt vesz az eseményen. A fesztivált a Toronto International Film Festival Group karitatív, nonprofit, kulturális szervezet szervezi, melynek célja az emberek világképének film általi megváltoztatása.

A fesztivál 10 napig tart, és kb. 300–400 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmpremiereket bemutató platformja. A The Hurt Locker (2008) alacsony költségvetésű dráma az iraki háborúról, részben a TIFF-en kapott kedvező értékelések miatt talált forgalmazót az Egyesült Államokban. A TIFF egybeesik az őszi filmszezon kezdetével, ekkor kezdődnek el az Oscar-kampányok, és a fesztivál jó bemutatkozást jelent a stúdióknak filmdebütálásként. A jövőbeni Oscar-díjasok elindítása mellett a TIFF kivételes kiállítási lehetőséget kínál kanadai filmek és filmkészítők számára is.

A Juried-díjakat több kategóriában osztják ki, beleértve a legjobb kanadai játékfilmet és a legjobb kanadai rövidfilmet. A TIFF-en a legjobb filmért elnyert People’s Choice-díjat már eddig is számos nemzetközi közönségkedvenc film, köztük a Tűzszekerek (1981), az Amerikai szépség (1999) vagy a Gettómilliomos (2008) elnyerte. A TIFF 2009-ben hozzáadta a People’s Choice Awards díját a fesztivál „Midnight Madness” kategóriájának legjobb dokumentumfilmjéért és legjobb filmjéért, amely olyan műfajú filmekből áll, amelyek valószínűleg kultikus kedvencnek tűnnek, mint a mainstream slágerek.

Források: Transtelex, Telex, Wikipédia, Mozinet

További hasonló témájú videók