Újra láttak álskorpiót Szlovákiában

"álskorpiót"Szlovákiában 65 év után újra láttak egy Diplotemnus balcanicus (Redikorzev, 1928) álskorpiót. Ezt a kis skorpiót vagy „álskorpiót” eddig csak kétszer találták meg Szlovákiában. Először 1955-ben egy templom padlásán, Csaba (Chľaba) községben, másodszor pedig csak nemrég egy családi ház folyosóján Garamkövesden (Kamenice nad Hronom). A leletek mindössze 8 kilométerre vannak egymástól. A Diplotemnus balcanicus, mint a neve is mutatja, a Balkánra jellemző. Mérete 3,75 mm, és az emberre ártalmatlan.

A skorpiókkal ellentétben a hasa nem végződik tüskében, amelybe méregmirigyet helyeztek. Ezek a mirigyek a második lábpárba ágyazódnak, amelyekkel zsákmányra vadászik. A pókokhoz hasonlóan ez is képes selyemszálakat szőni, de tökéletes háló helyett inkább kamrák kibélelésére használja, amelyekben túléli a zord körülményeket. És még egy érdekesség – más állatok, például madarak vagy denevérek segítségével közlekedik, amelyekhez karmokkal rögzíti magát.

A felfedezést a Dr. Katarina Krajčovičová által vezetett Zoológiai Tanszék tudósai a Check List című folyóiratban ismertették március elején.