A győri Váczy Péter Gyűjtemény

Fülöp Szabolcs tárlatvezető érdekes részletekre hívja fel a figyelmet

Győr belvárosának nevezetes épülete, a Magyar Ispita ad otthont a Váczy Péter történészprofesszor műgyűjteményéből rendezett állandó kiállításnak. Az épület a magára maradt, egyedül élő, idős győri polgárok otthona volt. Széchenyi György püspök 1666-ban létrehozott alapítványa szolgálta a működését az I. világháborúig.

Az 1700-as évek első harmadában az eredetileg két önálló, földszintes reneszánsz épületet oszlopos belső udvarral és összekötő folyosóval, valamint emeleti traktussal bővítették ki és templomot építettek hozzá, amit 1735-ben Szent Erzsébetnek szenteltek. Az egykori főoltárkép – ma a baloldali mellékoltárt díszíti – Schaller István győri születésű mester alkotása (1740–1742 között).

Külső homlokzatán, az emeleti ablakok közötti félköríves fülkében Szent Flórián és Szent József szobra látható.

Az 1960-as években átalakították az épületet és apró, többségében egyszobás lakásokra osztották. 1963-ban udvarán díszkutat állítottak fel Borsos Miklós Phönix című madárszobrával. 1994-ben Kolozsváry Ernő polgármester kezdeményezésére a Városi Önkormányzat Foltányi Miklós és Winkler Gábor tervei alapján a XVIII. századi állapotot állíttatta vissza és múzeumépületté alakíttatta. Kiállítótereiben 1995. január 1-től Váczy Péter magángyűjteménye és elsősorban kortárs képzőművészeti időszaki kiállítások láthatók.

A tárlatban Fülöp Szabolcs, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlatvezetője kalauzolja az érdeklődőket.

A videók forrása: CSIKÓCA ÉS BARÁTAI, 2020

További hasonló témájú videók