Ma éjszaka lesz a Perseidák meteorraj maximuma

perseidákIdén augusztus 11-e estétől 12-e hajnalig várható a Perseidák meteorraj maximuma. A csillagászat szerelmesei ezt a meteorhullást várják minden évben a legjobban. Viszont idén egy nagyon zavaró tényező nehezíti meg a hullócsillagok megfigyelését. Mivel ma éjjel lesz telihold, melynek fénye miatt sok kisebb hullócsillag megfigyelése lehetetlenné válik, csak a fényesebb meteorokat láthatjuk majd.

Ez azt jelenti, hogy amikor a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseida meteorraj eléri a maximumát 12-én hajnalban, a napkelte előtti órákban (ekkor már magasan jár a raj radiánsa), akkor az óránkénti 50-60 meteorból nagyjából csak körülbelül 20-at figyelhetünk meg jó esetben. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes az eget kémlelni. A jelenlegi előrejelzések szerint a csillaghullás maximumakor az ország legnagyobb részén csak kevés felhő lesz az égen, illetve derült lesz az ég, így ez várhatóan nem fogja zavarni a megfigyelést.

 perseidák
Illusztrációs felvétel

Jónás Károly felvétele Soroksárról, 2021. augusztusából

Ugyanakkor a legjobb alkalom a csillaghullás megfigyelésére most is a városok fényétől távol adódik, mert a fényszennyezés még zavaróbb hatású, mint a telihold fénye. A Hold a délkelet-délnyugat égrészt járja majd be ezen az éjjelen, és 20 foknál nem lesz sokkal magasabban az éjszaka közepén sem, így érdemes olyan helyet, erdőszélet keresni, ahol az alacsonyan járó Hold takarásban lesz a fák által.

Galileo Webcast oldalán idén is élőben követhető Rádiómeteoros rendszerükön keresztül a Perseidák okozta csillaghullás, valamint leírást is kapunk erről a csodálatos égi jelenségről. (Időkép)

Videó forrása: LindemannFilmFotoDrohne

Kapcsolódó:

Nyári meteorrajok „meghallgatása” rádiós észlelési technikával

További hasonló témájú videók