Olivia Newton-John emlékére

Olivia Newton-John a Grease-ben

Néhány nappal ezelőtt halt meg Olivia Newton-John, a Grease című legendás musical sztárja; négyszeres Grammy-díjas angol-ausztrál énekesnő és színésznő, a Brit Birodalom Rendje parancsnoka fokozata és az Ausztrália Rendje rendtagi fokozata kitüntetések birtokosa.

A színész-énekesnő ugyan Londonban született és élete nagy részében Amerikában élt, félig ausztrál volt, és Ausztráliában egészen elsöprő népszerűségnek örvendett. Most ausztrál városok egymás után borítják rózsaszín díszkivilágításba az esténként az ismertebb épületeiket, Newton-Johnra emlékezve – számolt be róla a Telex.

A szín a mellrák elleni küzdelem szimbólumára, a rózsaszín szalagra utal. Az énekesnőt háromszor diagnosztizálták rákkal, kétszer sikerült legyőznie a betegséget, harmadjára a mellrák átterjedt a gerincére, és már nem lehetett megmenteni. 

A kezdeményezés Melbourne-ből indult ki (gyerekként itt nőtt fel a színésznő), majd csatlakozott Sydney a híres operaház kivilágításával, utána pedig sorra Ausztrália többi nagyvárosa.

Olivia Newton-John legismertebb dalai közé tartozik a Banks of the Ohio, a Let Me Be There, az If You Love Me, Let Me Know, az I Honestly Love You, a You’re the One That I Want, a Xanadu és a Physical. Legismertebb filmszerepei Sandy Olsson volt (John Travolta oldalán) az 1978-as Grease-ben és Kira az 1980-ban bemutatott Xanadu musicalfilmekben.

A Nagy-Britanniában született, de Ausztráliában nevelkedett színésznő a rák elleni küzdelem, a természet- és az állatvédelem támogatójaként is ismert volt.

https://youtu.be/oWeJ9p42ufg

A legendás Grease-ben: