Hétvégén suhanunk át a Perseidák sűrűjén

A Perseidák pályája • Forrás: skyandtelescope.org

Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák „sűreje”, csúcsa idén augusztus 12-13-ára esik, a kellően sötét égbolton ilyenkor az ember percenként akár egy-egy „hullócsillagot” is láthat. A körülmények idén nem is lehetnének tökéletesebbek, hiszen a fogyó félhold, amely csak 8 százalékban van megvilágítva, augusztus 13-án a hajnali órákban kel fel, és nem fogja zavarni a megfigyelést.

Egyébként hallották már sírni ezeket a légkörben elpusztuló objektumokat? Érdekes hangjelenséggel jár, ahogy végigszántják az eget, és ha el nem égnek teljesen, becsapódnak a tengerbe vagy bolidaként földet érnek valahol, ahogy nemrég Rimaszombat közelében.

Lent: A 2021. évi „csillaghullás” felvételei, forrás: LindemannFilmFotoDrohne

A megfigyelést szombaton, szürkület után érdemes kezdeni. A meteorok látszólag az északkeleti horizonton előbukkanó Perseus csillagkép felől érkeznek, minél magasabban van a radiáns, annál több objektumot láthatunk. A legtöbb hullócsillag a csúcs idején észlelhető, de azt megelőzően és azután is megfigyelhetőek maradnak.

2016-os felvételen egy a légkörbe hatoló objektum. Forrás: skyandtelescope.org

A meteorok megpillantásához érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni. A jelenlegi előrejelzések alapján az időjárás kegyes lesz, felhők sem fogják zavarni a kilátást. A megfigyeléshez semmiféle felszerelés nem szükséges. A hullócsillagok bárhol felbukkanhatnak, nem érdemes a radiánsra fókuszálni.

A Perseidák forrása a 109P/Swift-Tuttle. Amikor a Föld belép az üstökös törmelékei által létrehozott sávba, a légkört elérő apró szemcsék fényjelenségeket, meteorokat idéznek elő. A Perseidák raja minden év augusztusának közepén látható, ez az egyik legszebb és legismertebb éves meteorhullás.

 

A Perseidák

A Perseus csillagkép irányából száguldozó meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik legmegbízhatóbb, illetve a nyár leglátványosabb meteorraja is egyben.

A Perseidákról az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

 

További hasonló témájú videók