Gorál Folklór Ünnepségek

A hétvégén zajlanak a rendkívül látványos, sokszínű Gorál Folklór Ünnepségek Ždiarban a Bachledka Ski & Sun központban – 1200 méteres tengerszint fölötti magasságban. A háttéret a Pieninek Nemzeti Park egyedi hangulata nyújtja. Az érdeklődők, nézők a fák koronájában kialakított látványosság, a „Chodník korunami stromov” pallóin sétálva a magasból gyönyörködhetnek a tájban.

A gorálok a Magas-Tátra és a Beszkidek vidékén élnek, nagyobbrészt Lengyelország területén, a Podhale és a Pieniny régióban. Számukat nagyjából kétszázezerre teszik. A népcsoport tagjai hagyományosan elsősorban földművelésből, pásztorkodásból és sajtkészítésből élnek, manapság viszont egyre többen dolgoznak az idegenforgalomban, a vendéglátásban. Nevezetesek tutajosaik, akik a Dunajecen tevékenykednek.

A gorálit, egy lengyel–szlovák átmeneti dialektust beszélik, népszokásaikat és népviseletüket a mai napig megőrizték. A gurál minták fő színe – fehér alapon – a piros és a zöld, hagyományos ruhájuk alapanyaga az abaposztó. A női öltözet jellemzője a nagy virágmintákkal díszített szoknya és a hímzett fűző, a férfi népviselet nemeznadrágból, széles, bőrből készült övből, fehér ingből és fekete kalapból áll.

Fafaragó művészetük híres; a Magas-Tátrában számos gyönyörűen díszített, fából készült házat, kaput és templomot találni.

A felejthetetlen kilátást nyújtó színpadon fellép Marián Čekovský és zenekara, a Cimbal Brothers és Juraj Bača jóvoltából Karol Duchoň slágerei csendülnek fel, a rendezvény talán legnagyobb attrakciója pedig a Kandráč-zenekarok fellépése lesz.

A programban a helyi és külföldi együttesek gorál folklór előadásai, valamint a híres PUĽS együttes (videóinkon) és Veronika Rabada énekesnő is megtekinthető.

A gyerekeknek igazán érdekes programmal készültek a szervezők. Zahrajko zo Spievankova, Dúhalka, Sranda Banda, Hanička a Murko, vagy Tárajko és Popletajka, mindannyian eljönnek a gyerekekhez, és megígérték, hogy folklórelemeket is beépítenek programjukba.

Kézműves piacokra és izgalmas kézműves műhelyekre is számíthat a látogató. A nézők csatlakozhatnak például a 4,5 méteres magasságot is elérő Gorál szalmaszobor építéséhez.

A rendezvény élő állatokkal, sajt- és brindzafeldolgozási és gyártási bemutatókkal, valamint sok más érdekes tevékenységgel várja az egész családot.