A csodálatos Daniel Keyes

Daniel Keyes (1927–2014) író, színész, szerző (Fotó: Babelio)

95 éve látta meg a napvilágot Daniel Keyes amerikai író, színész. Egy sci-fi magazinban 1959-ben publikált novellából, amelyért 1960-ban elnyerte a Hugo-díjat, évekkel később írta meg a Virágot Algernonnak című regényt, amelyet 1966-ban adtak ki. A történet egy szellemi fogyatékosról szól, akinek szellemi képességei egy operációnak köszönhetően átmenetileg rendkívülivé válnak. A könyv megjelenése évében megkapta a legjobb regény Nebula-díját. A történetből forgatott film főszereplője, Cliff Richardson alakítását pedig 1969-ben Oscar-díjjal ismerték el.

Keyes 17 évesen bevonult a haditengerészethez. 1950-ben pszichológia szakon végzett. Egy sci-fi magazin szerkesztője volt és Stan Lee-vel, a Superman-képregény alkotójával is dolgozott, majd az Entertaining Comics főállású írója lett.

Közben állami iskolákban tanított, többek között kisegítő osztályban is. Az Ohiói Egyetemen a hatvanas évek második felétől angolt és kreatív írást tanító Keyes négy további regényt írt és számos nem fikciós könyve jelent meg, köztük a nyolcvanas években a The Minds of Billy Milligan egy 24 különböző személyiséggel rendelkező bűnözőről. 

ÉN, SALLY, TÁNCOLUNK

Kortárs flamenco táncest Daniel Keyes „Az ötödik Sally” című regényének ötlete alapján.

Premier: 2017. március 27. Forrás: Pirók Zsófia.