Don Henley 75

Don-Henley
Don Henley

75 éves Donald Hugh „Don” Henley hétszeres Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző és dobos, az Eagles alapító tagja, majd szólóénekes. Az Eagles 1971 szeptemberében alakult meg, első albumukat, melyben a Take it Easy című sikerük is elhangzott, 1972-ben adták ki. A zenekar pályája során többnyire Henley volt a társszerzője (általában Frey mellett) a zenekar jól ismert dalainak, például a Desperado-nak.

Ő volt a szólóénekes a zenekar számos népszerű dalában, például a Desperado, a Witchy Woman, a Best of My Love, a One of These Nights, a Hotel California, a The Long Run, a Life in the Fast Lane és a Wasted Time dalokban. Az Eagles felbomlása után Henley termékeny szólókarrierbe fogott; a zenekar korábbi tagjai közül az ő pályafutása volt üzletileg a legsikeresebb.

Az Eagles több mint 150 millió albumot adott el világszerte, hat Grammy-díjat nyert, öt listavezető kislemeze, 17 top 40-es kislemeze és hat listavezető albuma volt. 1998-ban felvették őket a Rock and Roll Hall of Fame-be, és ők a történelem legtöbbet eladott amerikai zenekara.

Szólóművészként Henley több mint 10 millió albumot adott el világszerte, nyolc top 40-es kislemeze volt, két Grammy-díjat és öt MTV Video Music Awardot nyert. Az Eagles-szel együtt és szólóelőadóként Henley 25 top 40-es kislemezt adott ki a Billboard Hot 100-as listáján. Emellett hét stúdióalbumot adott ki az Eagles-szel és ötöt szólóelőadóként. 2008-ban a Rolling Stone magazin minden idők 87. legjobb énekesének sorolta.

https://youtu.be/1-d56EuxIKU

https://youtu.be/S8-H-Ju5zOg

További hasonló témájú videók