Dr. Zacher Gábor toxikológus Gombaszögön

Dr. Zacher Gábor
Dr. Zacher Gábor

Kálmán Norbert a paraméter.sk szervezésében beszélgetett Dr. Zacher Gáborral a Gombaszögi Nyári Tábor Tóth Károly sátrában.


… ránézésre nehéz felismerni, ki, milyen drogot fogyasztott, bár alapból a szemek árulkodóak lehetnek. De már annyira összefolynak a különböző szerek, hogy ez megnehezíti a szakemberek munkáját. Különben is, ha el kell látni a pácienst, akkor a tüneteket kell gyógyítani. Ami meg a drogprevenciós előadásokat illeti, olyat csak abban az értelemben van értelme tartani, hogy beszélni kell arról, a droghasználat szempontjából mennyit változott a világ, és a célunk az kell legyen, hogy minél többen jó döntést tudjunk hozni.

Az 1969-es Woodstocki Fesztiválon a fiatalok még olyan marihuánás cigarettát szívtak, amelyiknek a pszichoaktív hatóanyagtartalma (THC) mindössze 2-3 százalékos volt. Azzal semmi különösebb gond nem akadt. Jelenleg azonban már gyakran 10-15 százalékos hatóanyagú spanglit árulnak, sőt, a csehek egy kis génmódosítási technikával már közel 40 százalékosat is elő tudnak állítani. Tehát a szakemberek feladata az információk átadása, mert beszélni kell a különböző kockázatokról, ugyanakkor az elrettentésnek nincs értelme.

Felmerülhet a kérdés, mi történik akkor, ha az ember kipróbál egy marihuánás cigit? Elindul lefelé a lejtőn? Nem feltétlenül. Sokan megállnak a kannabisznál. De azzal a hozzáállással is baj lehet, ha azt gondoljuk, ez meg sem kottyanhat, mert nem halunk bele. Mert nincs olyan szer, ami száz százalékosan biztonságos lenne.

Ha az lenne a kérdés, hogy hogyan drogozzunk biztonságosan, a válasz egyértelmű: sehogy. „Ha kapsz egy tablettát valakitől, nem tudod, mi az, hiszen nincs minőségbiztosított szer.” Napjaink szerhasználata olyan, mint az orosz rulett. Nem tudni, mit tartalmaz, hányféle és milyen erős hatóanyagot. Ezért aztán a biztonságos szerhasználat a nulltolerancia.

 

További hasonló témájú videók