Damiano Damiani képregényekkel kezdte pályáját

Damiano Damiani

100 éve született Damiano Damiani olasz festőművész, díszlettervező, forgatókönyvíró, filmrendező. 

Tanulmányait a brerai Képzőművészeti Akadémián végezte el. Eleinte képregényeket, hirdetési plakátokat, posztereket rajzolt, majd az ötvenes évektől magával ragadta a film világa. 1946-tól tíz éven át csak rövid- és dokumentumfilmeket forgatott. Az 1950-es évek végén kezdett forgatókönyveket írni. Később is szokása maradt, hogy filmjeihez is ő maga készítette el a forgatókönyvet.

1960-ban mutatták be első játékfilmjét, A bérgyilkost. Filmjei gyakran foglalkoztak politikai témákkal, a maffiával (Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, Miért ölnek meg egy bírót?), de vígjátékot is írt és rendezett (Egy zseni, két haver, egy balek). 

A hatvanas években több fesztiváldíjat nyert filmjeivel (Arturo szigete, A hazatelepült). 1963-ban aratta le első jelentősebb sikerét az Arturo szigete című drámájával. A 60-as és 70-es években több jelentős és sikeres rendőrfilmet készített (Mint a bagoly nappal, A vizsgálat lezárult, felejtse el!), illetve leforgatta az Egy zseni, két haver, egy balek című westernkomédiát.

Az 1980-as években az egyik legjelentősebb vállalkozása A polip című sorozat első évadának megrendezése volt. Népszerűsége csúcsát ezzel a sorozattal érte el.

A Piazza-kapcsolat című alkotásáért pedig 1985-ben megkapta a Berlinale Arany Medve-díját. Élete végén visszavonultan élt, és másik szenvedélyének, a festészetnek szentelte idejét.

 

Fent: Az Egy zseni, két haver, egy balek 1975-ben bemutatott olasz–francia–NSZK western-vígjáték, amelynek főszereplője Terence Hill. Az élőszereplős játékfilm rendezője Damiano Damiani, producerei Jean Gontier, Claudio Mancini és Fulvio Morsella.