Magyar rendezők visszaléptetik a filmjüket a Moszkvai Filmfesztiválról

a Moszkvai Filmfesztiválról
A Lázadás egyik képkockája

Laky Dóra és Erkel Bálint filmrendező is visszaléptette a Moszkvai Filmfesztivál programjába beválogatott rövidfilmjét, mert nem értenek egyet azzal a pusztítással, amit Oroszország Ukrajna ellen követ el.

Laky Dóra a Metropolitan Egyetem hallgatója, A biciklidet itt hagytad című diplomafilmje kapott meghívást a Moszkvai Filmfesztivál versenyen kívüli programjába. A rendező a film Facebook oldalán bejelentette, hogy visszalép.

„A mai napon arról értesültünk, hogy a filmünket beválogatta a programjába a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. Nagy múltú és jelentős fesztivál ez, ahová még a háború kitörése előtt neveztünk. Úgy döntöttünk, hogy jelen helyzetben a film moszkvai vetítéséhez morálisan képtelenség hozzájárulnunk, így hivatalosan is visszaléptünk az indulástól.” – írják az oldalon.

A 18 perces mágikus realista kisfilm Piti Emőke és Dér Zsolt főszereplésével egy pár szétköltözését és utolsó közös pillanatait követi, akik képtelenek egymással nyíltan és őszintén kommunikálni, még az őket legmélyebben érintő és legfontosabb közös traumáikról sem. Amikor pedig a felgyülemlett feszültség, az elfojtott mondatok, a bűntudat és a bűntudatkeltés a felszínre törnek, a közegük is reakcióba lép.

A film más kisebb amerikai fesztiválokon eredményesen szerepelt, elhozta a Legjobb Színésznő (Piti Emőke, LA Indies), a Legjobb Operatőr (Márton Balázs HCA, Venice Shorts), a Legjobb Rendező (Laky Dóra LA Indies) és a Legjobb Rövidfilm díjait is (LA Indies).

Budapesti premierje szeptemberben lesz a BUSHO fesztivál versenyprogramjában. A filmet Márton Balázs HCA fényképezte, Kovács Zoltán HSE vágta, a dramaturgja Németh Anita volt, a producer pedig Noveczky Tamás. A vezetőtanár Gárdos Péter.

Ugyanígy a visszalépés mellett döntött Erkel Bálint filmrendező is, aki a Lázadás című rövidfilmjét hívta vissza a Moszkvai Filmfesztivál programjából. A rendező szintén a Facebookon közzétett közleményben írt a döntéséről:

„Egy több hónapos szelekciós folyamatot követően a Lázadás című filmünket beválogatták a 44. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál programjába, mely az egyik legrégebbi az ilyen fesztiválok között, és melynek zsűrijét egykor Sergei Eisenstein, a legendás filmrendező vezette. Mindeközben Oroszország egy barbár háborút indított Ukrajna ellen, terrorista támadásokat vezényelve a civil lakosság ellen; egy háborút, melyet számos formában támogatott Magyarország aktuális kormánya, és nagy valószínűséggel a Moszkvai Filmfesztivál Putyinnal szimpatizáló elnöke is.

A filmünk arról beszél, hogy ki kell tartanunk az elnyomással szemben akkor is, ha az utolsó megmaradt eszközünk a méltóságunk megőrzése és kínzóink arcon röhögése. A fenti okok miatt úgy döntöttem, hogy visszavonom a Lázadás vetítési jogait a 44. Moszkvai Filmfesztiváltól. Szabadságot Ukrajnának, szabadságot Magyarországnak!”

A Lázadás című filmet a németországi, 31-ik FilmFestival Cottbus versenyprogramjában mutatják be november 5-én és 7-én.