Az EU Tanácsa a sajtószabadság világnapjára

sajtószabadság
2021-ben a legtöbb újságírót bebörtönző országok (forrás: rsf.org)

„Miközben a sajtószabadság világnapját ünnepeljük, bátor újságírók, televíziós csapatok, riporterek, fotósok és bloggerek az életüket kockáztatva dolgoznak azért, hogy tájékoztassanak bennünket Oroszország Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agressziójáról.

Az orosz fegyveres erők újságírók és civil társadalmi szereplők őrizetbevételével, elrablásával és üldözésével akarják megakadályozni, hogy a világ megtudja az igazságot. Határozottan felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vessen véget az ilyen támadásoknak és gyakorlatoknak. Az Európa Tanácsnak az újságírás védelmével és az újságírók biztonságával foglalkozó platformja szerint már tíz ukrán és külföldi médiamunkás vesztette életét, és sokan mások megsebesültek.

Az újságírók biztonsága uniós prioritás. Az EU szükséghelyzeti támogatást nyújt az ukrajnai háborúról tudósító médiaorgánumoknak és újságíróknak, többek között pszichológiai támogatást, sisakokat és egyéb védőfelszereléseket, valamint finanszírozást biztosít a fizetések fedezésére.

A frontvonalról nyújtott tudósításaikkal és az emberi jogokkal és a nemzetközi és humanitárius joggal szemben az orosz fegyveres erők által elkövetett jogsértések feltárásával az újságírók jelentős mértékben hozzájárulnak az inváziót övező dezinformáció és információmanipuláció elleni küzdelemhez. Döntő szerepet játszanak annak biztosításában, hogy ezek az atrocitások ne maradjanak büntetlenül. A tettesek felelni fognak cselekedeteikért.

Oroszországban és Belaruszban a hosszú időtartamú börtönbüntetések és az elhúzódó letartóztatások kockázata ellenére a bátor független médiaorgánumok és egyes újságírók továbbra is mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassanak az orosz vezetés által Ukrajna ellen folytatott háborúról és az ukrán nép ellen elkövetett atrocitásokról.

Hozzájuk hasonlóan a világ számos független és elkötelezett újságírója és médiamunkása folyamatosan azért dolgozik, hogy feltárja a hazájában tapasztalható igazságtalanságokat, és hozzájáruljon egy jobb jövő építéséhez, miközben sokuk napi szinten szembesül online és offline zaklatással, erőszakkal és megfélemlítéssel.

Az Európai Unió kiáll mellettük. A szabad sajtó demokratikusabb, erősebb és befogadóbb társadalmat tesz lehetővé, és fontos szerepet játszik az emberi jogok védelmében és előmozdításában. Folytatjuk a küzdelmet a sajtószabadságért, és nem hátrálunk meg.”

A sajtószabadság világnapja, 2022. május 3.: a főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése május 3-át A sajtószabadság világnapjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, valamint ezen a napon jelenik meg több felmérés és jelentés a média szabadságának aktuális helyzetéről. Az ENSZ a Windhoek Nyilatkozat május 3-i elfogadásának napját jelölte ki a világnap számára, amely 1991-ben kimondta az afrikai népek szabad sajtóhoz való jogát.

Az UNESCO szintén minden évben megtartja a sajtószabadság világnapját azáltal, hogy média szakértőket, ENSZ ügynökségeket és sajtószabadság szervezeteket hív össze, hogy felmérjék a sajtó globális szabadságát megtárgyalják a problémák lehetséges megoldásait. A szervezet e napon adja át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat. A díj névadó újságírója a kolumbiai drogkartellek és a politikai szereplők kapcsolatát tárta fel, melynek következtében 1986. december 17-én meggyilkolták.

Videó forrása:

Reporters sans frontières/Riporterek Határok Nélkül 

Kapcsolódó: 

Soha nem ült még annyi újságíró börtönben, mint tavaly, de a halálesetek száma csökkent

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül 

 
Ez pedig a mai Magyarország, amelynek felkent képviselői csakis a saját propagandasajtójuknak nyilatkoznak, akár a legsötétebb diktatúrákban, a független Telexnek semmiképpen: