50 éves Mike Drint, a Green Day basszusgitárosa


Mike Dirnt

Mike Dirnt, az amerikai punk-rock Green Day basszusgitárosa és vokalistája iskolás korában, amikor nem volt nála basszusgitár, úgy csinált, mintha játszana, és olyan hangokat adott hozzá, mintha pengetne (dirnt, dirnt, dirnt), így kapta a Mike Dirnt nevet. 

Mike – aki Star Wars-rajongó és állítólag Putyinra hasonlít – tizenöt évesen már elköltözött otthonról és egy teherautóban lakott, majd később Billie Joe Armstrongnál bérelt egy szobát. Ez idő alatt nagyon szoros baráti kötelék alakult ki a két azonos stílusú srác között. Hamarosan egy bandát alapítottak Sweet Children névvel.

Mike a Pinole Valley High Schoolba járt iskolába, ahol 1990-ben le is érettségizett. Közben a banda új nevet kap, onnantól kezdve Green Day néven fut. El is indultak első turnéjukra Al Sobrante dobos csatlakozásával…

2020. februárjában került az üzletek polcaira a kaliforniai punk második hullámában 1987-ben megalakult Green Day új, pörgős és ütős albuma, a Father Of All… Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egyszerre, valamint Skóciában, Ausztráliában és Svájcban is az első helyen nyitott – de másutt is sokfelé előkelő helyezéseket ért el.

A lemezen 10 dal kapott helyet. 26 percbe sűrítve hallgathatóak Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt és Trés Cool gondolatai, amiket lázadó szövegekbe és zúzos dallamokba foglaltak – melyekben egyszerre feszülnek a punk és a rockabilly energiái.

A zenekar ezúttal politikamentes, de elgondolkodtató slágereket írt, megtartva ezer közül is felismerhető stílusát, amit már 24 éve ismernek és imádnak világszerte a rajongók.