Májusfát állítottak a bősi önkéntes tűzoltók

Májusfa állítás Bősön 2022A bősi önkéntes tűzoltók a pandémia miatti két év kihagyás után újra a nyilvánosság bevonásával állítottak májusfát a helyi tűzoltószertár mellett.

A fa érkezését szépszámú gyereksereg várta a szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

A tűzoltók által kivágott fát színes szalagokkal díszítették fel. A díszítés után hagymás zsíroskenyérrel kínálták meg a résztvevőket.

májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.


A szokás eredetéről így számolt be a Magyarországi népszokások (1867) című gyűjteményes könyv a Májusfa letűzése s története címszó alatt:

„Szent Jakab és szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbéli cselekményéért a pogányok tisztátalan személynek nyilváníták, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt sz. Jakab apostol napja virradójára (május 1-jén).” (wiki)

További hasonló témájú videók