„Mandel Róbert tekerőlanton játszik”

Mandel Róbert – készítette: András Hász

65 éves Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, organológus, az electrotary nevű hangszer feltalálója.

Szinte hallom, ahogy (az akkor még megbízható, értékeket közvetítő) magyar rádióban felhangzik a kellemes bariton: „Mandel Róbert tekerőlanton játszik”… 

Hangszerkészítő szakmunkásvizsgáját 1977-ben tette le. Ugyanebben az évben a Magyar Televízió Ki mit tud?-ján Illés Gergellyel Musica Historica együttes néven indultak kamarazene kategóriában és jutottak a döntőbe. 1978-tól az Országos Filharmónia szabadfoglalkozású előadóművésze. 1981-ben hangszer-restaurátori tanulmányokat folytatott Nürnbergben Dr. Friedemann Hellwig és Dr. John Henry van der Meer restaurátorok irányításával, 1982-től a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének hangszer-restaurátora lett. 1983-tól a Fiatal Művészek Fesztiváljának főmunkatársa, illetve a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának tagja. 1988-tól az INTERKONCERT munkatársa, a Musica Antiqua osztály vezetője.

1993-tól a WOMUFE (World Music Fesztivál), 1998-tól a Budaörs Fesztivál alapító igazgatója, 2002-től a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke. 2004-ben a Közép-Magyarországi Régió Európai Uniós Fesztivál, 2006-ban a Budaörsi Kistérségi Fesztivál igazgatója. Legfőbb két célkitűzése egyrészt a régi magyar zene hazai és külföldi megismertetése, magas szintű zenei előadása és a magyar kultúra hírnevének öregbítése, másrészt egy már évszázadok óta elfeledettnek hitt hangszer, a tekerőlant újrafelfedezése, és teljes korabeli repertoárjának bemutatása.

Mandel Róbert tekerőlantjával 1977 és 2010 között 4 kontinensen, 26 országban közel 2100 hangversenyt adott.

Legjelentősebb koncertjeit szólistaként, majd az 1981-ben általa alapított Mandel Quartet-tel többek között a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, a világ legismertebb régizene fesztiválján San Franciscóban a Berkeley Early Music Festival keretein belül, Rio de Janeiróban a Theatro Municipal-ban, Tel Avivban az Old Jaffa Chamber Music Festival-on, a mexikóvárosi Cervantino Festival-on, a Bregenzer Festspiele-n, a stockholmi Musikmuseet-ben, a párizsi Ile de France Festival-on, a Canterbury katedrálisban, illetve Brüsszelben, a Grand Place-on az 1956-os jubileumi ünnepségen adta.

2014 óta Bécsben dolgozik a Geneamus Verein (Gesellschaft für Neue und Alte Musik) alelnökeként, majd Bécsben 2015-ben megalakította az Ensemble Geneamus Wien kortárszenei együttest.

Játékát számos magyarországi, német, angol és egy japán kiadású hanglemez őrzi.

Elektrofon hangszerek című könyve 2007-ben, Magyar Népi Hangszerek (Hungarian Folk Instruments) című kötete 2008-ban, majd a Klasszikus és romantikus hangszercsodák (Classical and Romantic Instrument Marvels) című nagyszabású munkája 2010-ben jelent meg. A Magyar Népi Hangszerek című könyvéért megkapta a könyvszakma legmagasabb kitüntetését, a Szép Magyar Könyv díjat.

Tekerőlantjával az 1980-as évek elején a világon elsőként koncertezett az USA-ban, Ausztráliában és Izraelben. A hangszer „újrafelfedezőjeként” olyan neves hangversenytermekben adott önálló esteket mint a londoni Purcell Room, a stockholmi Musikmuseet vagy a budapesti Zeneakadémia, de vendége volt olyan nagyhírű TV- és rádióműsoroknak is, mint a New York-i NBC Today Show, a WQXR Listening Room, a chicagói WFMT Studs Terkel Show, a londoni BBC-TV Pebble Mill at One és a Blue Peter showműsorok, valamint az angol-ausztrál SKY-NEWS Beyond 2000.

Az Ensemble Geneamus nevű formációjával szeretné összehozni a régizenét és az elektronikát. A különleges zenei vállalkozás célja, hogy az elfeledettnek hitt instrumentumok új lehetőségekhez jussanak.

„Mi nem digitális hangszereken játszunk a koncerten, hanem analóg, régi instrumentumokon, például szerpenten, viola da gambán, üvegharmonikán, tekerőlanton, háromféle hárfán.
Úgy képzelje el a hallgató, mintha süteményt készítenénk, ott vannak a hozzávalók és a pódiumon keverjük össze az anyagot, a hangokat az elektronika segítségével.
A gamba csodálatos hangja 50 százalékban élőben hallatszik, bekerülve a számítógépbe hangja átalakul, így egybefonódva gomolyognak a hangok, mögöttük szól a többi instrumentum, fantasztikus élmény.”