Hogyan tudod kinyomozni, hogy egy videó orosz propagandaoldalról származik?

Megmutatjuk, hogyan található meg egy felvétel eredetije, ha  nem tartalmaz forrásmegjelölést egy videó.
 

Az eredeti felvétel megtalálása, lépésről lépésre

  1. Az ellenőrzéshez az InVid elnevezésű verifikációs programot használjuk. A böngésző kiegészítő itt tölthető le (Chrome-ra és Firefoxra).
  1. A kiegészítőt letöltése után az “Open Toolbox”-ra kattintva érjük el a kezelőfelületet. 
  1. A “Video” fülön a “Keyframes” opcióra kattintva érhetjük el azt az eszközt, amely segít a videót képkockákra bontani.

InVid

  1. Bemásoljuk a videó linkjét, és a “Submit” gombra kattintunk. 

InVid

  1. Egy kis várakozás után a program több képkockára bontja a videót. Ha ráttakintunk az egyes képekre, a Google automatikusan egy fordított képkeresést végez rajtuk: megmutatja, hogy az adott kép (vagy ahhoz hasonló) fellelhető-e valahol az interneten. Mi a második képre kattintunk. Ha az első próbálkozások nem hoznak eredményt, érdemes más, és minél több megkülönböztető jegyet tartalmazó képkockával is próbálkozni.

InVid
 

  1. A fordított képkeresés eredménye szerint hasonló kép szerepelt a sputnik-abkhazia.ru nevű oldal egyik cikkében
  1. Ez pedig egy másik, ugyanezen az oldalon szereplő cikkre irányított. Ennek a cikknek a legelejére van beágyazva az RT felvétele, amely Youtube-on megtekinthető. 
 

Ezen a felvételen látszik az RT logója is, amely azonban a “Számok – a baloldali álhírek ellenszere” által megosztott videón már nem szerepelt.

 

Hasonló módszer alkalmazható bármilyen videó esetén, amelynek szeretnénk ellenőrizni a forrását. Az InVid eszköz használatáról az AFP készített egy videót is, amely a Lakmusz oldalán a cikkeink alá görgetve, az “Eszközök”-nél érhető el. Emellett egyéb videókat is közzétettünk (például a Twitteres keresésről és a fényképek, videók metaadatainak ellenőrzéséről), amelyek segíthetik az “otthoni” tényellenőrzést is.