Sajtótájékoztatót tart a kormány Ukrajna megtámadása miatt

Sajtótájékoztatót tart a köztársasági elnök és a szlovák kormánya a Biztonsági Tanács ülése után Ukrajna megtámadása miatt. Szlovákia veszélyeztetve érzi magát az orosz támadás miatt ezért a NATO segítségét kérte konzultációs szinten. Ma az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, ahol tiltakozásunkat fejezték ki az orosz retorika és a háborús lépések miatt. Az Orosz Föderáció veszélyt jelent Szlovákiára nézve, jelentette ki a külügyminiszter. 

Sajtótájékoztatót tart a kormány Ukrajna megtámadása miatt
Az orosz támadás célpontjai

Zuzana Čaputová köztársasági elnök határozottan elítélte Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját. Teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az ukrán népet, a szomszédos ország vezetését és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

„Illúziónak bizonyultak azok a remények, hogy Oroszország megelégszik a donyecki és a luhanszki területek egy részének katonai megszállásával” – fogalmazott az államfő a közösségi oldalán. Emlékeztetett arra, hogy néhány órával ezelőtt Oroszország megszállta Ukrajnát, és katonai inváziót indított az ország ellen, az orosz fegyveres erők lerohanták Kelet-Ukrajna többi részét is.

Nem indít Ukrajnába semmilyen személyszállító vonatot a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK), a rendelkezés visszavonásig érvényes. A ZSSK a közösségi hálón tájékoztatott erről, az ok az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzet.
      Zuzana Drobová, a pozsonyi (Bratislava) Štefánik repülőtér szóvivője a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, folyamatosan egyeztetnek a légitársaságokkal és tájékoztatnak a járatokról és a változásokról.

ČaputováKedves polgártársaink!

Néhány órával ezelőtt kezdődött az orosz katonai invázió Ukrajnában. Az orosz fegyveres erők célpontokat támadnak szomszédunk egész területén. Azok reményei, akik azt hitték, hogy a Kreml megelégszik a donyecki és luhanszki területek egy részének katonai megszállásával, illúzióvá váltak.

A nemzetközi közösség összehangolt erőfeszítései a háború megakadályozására nem vezettek eredményre. Putyin elnök úgy döntött, hogy elfogadhatatlan területi és politikai ambícióit közvetlen katonai agresszióval kívánja megvalósítani. Megtámadta az esélytelenebbet, akinek egyetlen bűne az, hogy békésen akart élni, a saját kívánságai szerint, mint más szuverén nemzetek. Ezt szavakkal nem lehet igazolni. Az ukrajnai háború minden áldozata az ő áldozata lesz, és ezért a világ nyilvánossága előtt teljes felelősséget fog viselni. Azt a tényt, hogy Oroszországot az ukrán hadsereg provokálta katonai támadásra, még a dezinformáció terjesztői sem tudják elhinni.

Ma Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát.

Védje meg jogát, hogy államként létezzen, és szabadon dönthessen saját sorsáról. Mi magunk sem cselekedtünk volna másképp ebben a helyzetben. A Szlovák Köztársaság határozottan elítéli az orosz agressziót, és kiáll a szenvedő ukrán nép mellett. Az Észak-atlanti Szövetségben és az Európai Unióban lévő szövetségeseinkkel együttműködve készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk Ukrajnának a konfliktus befejezéséhez és az emberi életek védelméhez.

A béketeremtés abszolút prioritás.

A ma tapasztalható feszült helyzet éberségre ad okot, mert a biztonsági helyzet Európában drámaian megváltozott a ma estét követően. Ugyanakkor nyugodtnak kell maradnunk. Bár határaink közelében fegyveres konfliktus zajlik, területi integritásunkat és biztonságunkat nem fenyegeti közvetlen veszély. Szlovákia a nyugati civilizáció része, az Európai Unió és az Észak-atlanti Szövetség tagja. Nekik köszönhetően még ebben a feszült helyzetben is szövetségeseink védik szabadságunkat és szuverenitásunkat. Szlovákia létérdeke, hogy szilárd része legyen egy olyan szövetségnek, amelynek tagjai garantálják egymás biztonságát. Még azokkal szemben is, akik nem haboztak megtámadni saját szomszédjukat, és akik követeléseikben a mi szuverenitásunkat is alá akarják ásni.

Kedves polgártársaink!

A fegyveres konfliktusok a világon mindenütt szenvedéssel és azok mozgásával járnak, akik az életüket féltve menekülnek a konfliktus elől. Szinte biztos, hogy az orosz agresszió sok ukrán embert is ki fog űzni az országból. Legyünk együttérzőek és megértőek velük. A háború elől menekülők a nemzetközi jog értelmében megérdemlik a segítségünket. A Szlovák Köztársaság felelősségteljesen teljesíti az emberiesség és a szolidaritás elvét. Ahogyan mások is tették, amikor szüleink vagy nagyszüleink elmenekültek a háború és az invázió elől hazánkból.

Ugyanakkor biztosítani szeretnénk Önöket arról, hogy fegyveres erőink és rendőrségeink még ebben a rendkívüli helyzetben is biztosítani fogják az ellenőrzött határátlépést, és hogy a háború elől menekülő emberek megkapják a szükséges könnyítéseket országunkban.
Kérjük, maradjunk nyugodtak és higgadtak ebben a nehéz helyzetben. Ne hagyjuk magunkat provokálni, ne engedjünk a félretájékoztatásnak, és fogjunk össze! A biztonságunkért, valamint az ukrajnai és európai béke biztosításáért.

Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke
Boris Kollár, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke
Eduard Heger, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke

További hasonló témájú videók