Elhunyt Gary Brooker, a Procol Harum zenekar énekese

Gary Brooker egyik interjújában

Február 19-én elhunyt Gary Brooker, a Procol Harum brit rockegyüttes egykori legendás énekese, billentyűse és komponistája.

Gary Brooker 1945. május 29-én született Londonban. Fiatalon megtanult zongorázni, gitározni és kornetten játszani apjától, aki hivatásos zenész volt. A bluesénekes a Procol Harumon kívül együtt játszott olyan sztárok zenekarával, mint Eric Clapton vagy Ringo Starr, és olyan nagy zenészekkel, mint Paul McCartney és George Harrison. A Procol Harumnak több mint 50 éven át volt a frontembere.

A Procol Harum és Gary Brooker legnagyobb sikere volt az 1960-as évek egyik nagy slágere, A Whiter Shade of Pale. A dalt tartalmazó kislemezből mintegy tízmillió példányt adtak el. A Whiter Shade of Pale az 57. helyre került minden idők legnépszerűbb dalainak a Rolling Stone magazin által összeállított 500-as listáján. Az 1967-ben megjelent dalt számtalan előadó feldolgozta, és a mai napig a rock történetének egyik legismertebb és legnagyobb hatású felvétele. 

https://youtu.be/Mb3iPP-tHdA

A progresszív rock egyik kiemelkedő formációjának számító Procol Harum 1967-ben alakult, legismertebb daluk ugyanannak az évnek a végén indult a világ és a listák meghódítására. Népszerű számuk volt még akkoriban a Homburg és a Conquistador is. Az együttes neve a latinból származik, jelentése „a dolgok mögött”.