A pozsonyi Új Színpad 75 éve

A Živnodom épülete az 1930-as években

Gálakoncerttel ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a fővárosi Új Színpad (Nová scéna). A 75 év alatt több mint 600 híres operett-, musical- és drámaprodukciót hozott létre felejthetetlen színészek és énekes sztárok előadásában. A színházi történetek nézők százezreinek szívét-lelkét megérintették. A 2021. november 20-án és 21-én tartott gálakoncerten a nézők újra átélhetik a színház történetét, és a színpad kiemelkedő személyiségeivel együtt felidézhetik a legjobbat, ami a deszkáin született.

Az Új Színpad 1946. november 30-án indult Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékával. A színház akkoriban 1951-ig szervezetileg a Szlovák Nemzeti Színházhoz tartozott. Helyiségeit a Kollár téri Živnodom épületében található Alfa mozi átalakításával hozták létre, ahol a mai napig is működik. 

1954-től az Új Színpad önállósult, és kétegyütteses (ének-dráma) színház formájában kezdte meg működését.

„A gálakoncerten a legjobbakra, a crème de la crème-re emlékezünk színházunk fennállásától. Felcsendülnek dallamok olyan művekből, mint a My Fair Lady, a West Side Story, a Nyomorutak, a Rómeo és Júlia, a Macskák, az Assziszi Szent Ferenc, a Raszputyin, a Rebellisek, a Vértestvérek… Betekintést engedünk a közönségnek a rendezés, szcenográfia, zene, tánc és ének születésének folyamatába; leporoljuk a leglegendásabb jelmezeket” – mondta David Hartl dramaturg.

„A gálakoncerten a színészeink fiatal generációja és neves vendégek lépnek fel – Tóbisz Titusz, Alžbeta Bartošová, Martin Hudec 25 tagú zenekar kíséretével, Ľubomír Dolný vezényletével. Szintén érdekesek és sokatmondóak lesznek a videoklippek színházunk számos egykori és jelenlegi személyiségével” – tette hozzá Patrik Vyskočil rendező. 

Néhány archív felvétel:

Fent: Johann Wolfgang Goethe: CLAVIJO • Divadlo Nová scéna, 1976 • archív Divadla Nová scéna, Bratislava

További hasonló témájú videók